Із 24 лютого 2022 року до 24 лютого 2023 через Prozorro придбали щонайменше 1779 автомобілів за 2,4 млрд грн. Про це повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

Найбільше авто придбали в Київській області — 604 на 1,4 млрд грн. Суттєва частина з них припадає на великих замовників, що зареєстровані в столиці і купують централізовано. Наприклад, лише «Ощадбанк» придбав 204 авто на 666 млн грн. 

авто в Prozorro 2022-2023

Друга за витратами Полтавська область — 117 машин за 108 млн грн. На один із запитів DOZORRO замовник із Полтавської області пояснював, що на початку повномасштабного вторгнення їхня установа віддала всі свої автомобілі й техніку на потреби ЗСУ. 

Найбільше машин придбала Національна поліція та її регіональні підрозділи — 487 авто на 395 млн грн. Це 27% від загальної кількості. Поліціянти купували спецавто на базі як бюджетних Renault Duster по 700 тис. грн, так і преміальних позашляховиків Toyota Land Cruiser Prado за 1,8 млн грн, мінівенів Opel Zafira за 2 млн грн та седанів Toyota Camry за 1,5 млн грн. 

Найдорожчою автівкою, придбаною у перший рік повномасштабної війни, став броньований позашляхових для ДП «Нафтогазбезпека» за 156 тис. євро, що за курсом на дату покупки дорівнювало 4,56 млн грн. 

Частина автомобілів, які купують в Prozorro, — для бійців. Так, Департамент громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міської ради в листопаді придбав 10 Nissan Navara та Mitsubishi L200, у грудні — ще 10 вживаних пікапів Nissan Navara. Ладижинська міська рада (Вінницька область) купила вживаний Nissan X-Trail для ТРО. Великорублівська сільська рада (Полтавська область) обрала вживаний Volkswagen Multivan для добровольчого формування громади. Шепетівська міська рада (Хмельниччина) закупила MERSEDES-BENZ SPRINTER 312 та Renault Master.

«Скільки саме з 1,8 тисяч придбаних авто передали військовим, сказати важко — не всі замовники прописують, що вони купують машини саме для них. Крім цього, чимало бюджетників віддали бійцям ті машини, що в них уже були, і тепер поступово відновлюють автопарки», — пояснює аналітик Transparency International Ukraine Ярослав Пилипенко.  

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(257) "Скільки саме з 1,8 тисяч придбаних авто передали військовим, сказати важко — не всі замовники прописують, що вони купують машини саме для них." ["quote_author"]=> string(33) "Ярослав Пилипенко" }

Скільки саме з 1,8 тисяч придбаних авто передали військовим, сказати важко — не всі замовники прописують, що вони купують машини саме для них.

Ярослав Пилипенко