28.11.2016

З 2015 року Transparency International Україна працює над впровадженням належного врядування з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією. Представляємо проміжні результати спільної діяльності.

На виконання Плану дій міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» з 2012 року створено регіональний віртуальний офіс електронних адміністративних послуг. В Україні на рівні області це єдине комплексне системне рішення взаємодії органів влади, органів місцевого самоврядування, центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів), інститутів громадянського суспільства та громадян. Унікальність – це єдине типове рішення надання адміністративних послуг за єдиними стандартами та регламентами.

Регіональний віртуальний офіс – це єдина точка доступу для громадян та суб’єктів господарювання до всіх адміністративних послуг, що надаються на території Дніпропетровської області. Вдалося об’єднати 41 ЦНАП, 463 суб’єкти надання послуг, 226 адміністраторів, 306 реєстраторів з 22 районів, 13 міст та 6 органів територіальних громад. За 9 місяців 2016 року надано понад 335 тис. послуг через ЦНАПи. Упроваджено першу в Україні єдину інтерактивну базу правопорушень, що об’єднує усю область: 41 ЦНАП та більше 300 органів реєстрації сільських, селищних та міських рад відповідно до Порядку розгляду адміністративних правопорушень з міграційних питань. У подальших планах не менш амбіційні цілі – від оптимізації (реінженірінг) процедур надання адміністративних послуг до запровадження електронної системи оцінки якості обслуговування в ЦНАП області. Інтеграція ресурсів між державними структурами, органами місцевого самоврядування та громадськістю є важливою складовою при проведенні аналізу корупційних ризиків. І це залишається одним із зобов’язань України на виконання ініціативи “Партнерство «Відкритий Уряд».

Регіональний віртуальний офіс інтегрується із проектом iGov. Впродовж 2016 року спільно із Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державним агентством з питань електронного урядування, «Аудиторська фірма «ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)», PwC проведено високорівневу діагностику Проекту розробки інтернет-порталу iGov.org.ua. Сервіс iGov увійшов до ТОП-100 новаторів Центральної та Східної Європи за оцінкою всесвітньовідомої газети Financial Times.

Transparency International Україна запропонувала впровадити пілотний проект відповідального партнерства в наданні адміністративних послуг на національному рівні.

У березні 2016 року ТІ Україна спільно із нашими партнерами ГО «Платформа Громадський Контроль» та «IT Рух Дніпро» провели стратегічну сесію розробки регіонального Плану дій ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у форматі «світового кафе», а також вперше відтестували систему оцінки – визначення ключових індикаторів ефективності в Плані дій. Згодом цей підхід було використано при підготовці Урядового Плану дій ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» на 2016-2018 роки.

Дніпропетровщина – найкраща серед областей по роботі в системі ProZorro. За 2016 рік заощаджено більше 200 млн. гривень.

Коментуючи проміжні успіхи реалізації проектів, Олеся Архипська, член Робочої групи з розвитку електронного урядування у Дніпропетровській області, експерт з врядування Transparency International Україна зазначила: «Найголовніше для нас – Transparency InternationalУкраїна – досягти із нашими партнерами реальних результатів впровадження відкритих стандартів належного врядування, що є серйозним запобіжником корупційних ризиків. Дніпропетровська область – приклад відповідального партнерства та роботи як технократичний уряд».

Серед партнерів Дніпропетровської області у розбудові електронного урядування, впровадження системи надання адміністративних послуг є USAID, OSCE, Міжнародний фонд «Відродження», Програма EGAP, Фонд «Східна Європа», Microsoft, Академія електронного урядування (Естонія), ГО  «Платформа Громадський Контроль» та «IT Рух Дніпро».