Із серпня 2023 року стартував другий компонент реалізації державної програми єВідновлення — компенсації за знищене внаслідок війни житло. За грошовою допомогою звернулися 8,4 тисячі українців. І майже чверть з них вже отримала свої житлові сертифікати для придбання нової оселі. Transparency International Ukraine детально описувала особливості таких компенсацій в інструкції.

Але профільний закон крім сертифікатів, за якими здебільшого звертаються власники зруйнованих квартир, передбачає можливість отримати грошові кошти, щоб повністю відбудувати або побудувати новий приватний будинок. 

З усіх форм компенсацій в межах програми єВідновлення лише ця залишалася належно не врегульованою. І зрештою уряд в середині січня взявся це виправити. Паралельно з цим Кабмін оновив і діючі порядки щодо надання допомоги за пошкоджене та знищене житло. Розбираємося, що змінилося і що варто знати потенційним отримувачам компенсації.

Правила розрахунку компенсації за знищене житло оновили

За даними уряду, станом на середину січня сума компенсації за понад 2 тисячі згенерованих житлових сертифікатів склала 3,7 млрд грн, що вже перевищило суму виплат (3,2 млрд) за 35 тисячами заяв щодо пошкодженого майна.

З огляду на значні суми, які держава потенційно мала б виплачувати громадянам за знищене житло, уряд змінив підхід до розрахунку та обмежив  компенсовану площу таких об’єктів до 150 кв. метрів для квартир та не більше 200 кв. метрів для приватних будинків (садиб, дач).

Примітно, що ідею обмежити розмір компенсації залежно від площі — знищеного або нового житла — раніше закладали в першу редакцію профільного закону. Однак при розгляді у другому читанні це положення прибрали. 

Отже, отримати відшкодування за площу, щодо якої не була нарахована компенсація, отримувач зможе лише за рахунок репарацій або інших джерел

Також показник опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами буде враховуватися станом на дату проведення розрахунку компенсації, а не її виплати.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(305) "Уряд змінив підхід до розрахунку та обмежив  компенсовану площу таких об'єктів до 150 кв. метрів для квартир та не більше 200 кв. метрів для приватних будинків (садиб, дач)" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Уряд змінив підхід до розрахунку та обмежив  компенсовану площу таких об'єктів до 150 кв. метрів для квартир та не більше 200 кв. метрів для приватних будинків (садиб, дач)

Особливості зарахування та виплати компенсації на будівництво

Для власників знищених приватних будинків, садових або дачних будинків уряд уточнив порядок нарахування та використання компенсації для фінансування будівництва.

Допомога буде нараховуватися з урахуванням діючих вимог щодо розрахунку компенсації, але виплачуватимуть її частинами.

Перший платіж (50% суми компенсації) виплатять після:

  • затвердження рішення Комісії про надання компенсації;
  • реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт*;
  • припинення права власності на знищений об’єкт.

*Для подання повідомлення отримувач повинен мати право власності або користування земельною ділянкою, на які буде споруджений будинок.

Залишок суми виплатять після того, як отримувач подасть повідомлення про проведення проміжного етапу будівництва та комісія складе акт за результатами проміжної верифікації з позитивним висновком.

Перший платіж отримувач повинен використати для придбання будівельної продукції та/або оплати будівельних робіт не пізніше 18 місяців з дати зарахування компенсації. Після використання не менше 90 відсотків цієї суми особа має повідомити комісію про можливість проведення проміжної верифікації. Це можна зробити через Дію, ЦНАП, орган соцзахисту або нотаріуса.

На використання залишку коштів в отримувача буде ще 18 місяців. Протягом цього часу він повинен повідомити комісію про завершення будівництва, а вона — провести кінцеву верифікацію цільового використання коштів компенсації.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(220) "Допомога буде нараховуватися з урахуванням діючих вимог щодо розрахунку компенсації, але виплачуватимуть її частинами" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Допомога буде нараховуватися з урахуванням діючих вимог щодо розрахунку компенсації, але виплачуватимуть її частинами

Порядок припинення права власності спростили 

Для отримання компенсації за знищене майно інформація про право власності на нього має міститися у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Якщо такі відомості відсутні, особа має подати документ, що підтверджує це право власності. 

Водночас закон вимагає припинити право власності на знищений об’єкт для отримання компенсації, але на якому етапі це має відбутися — чітко не визначено. Крім того, підтвердити факт знищення майна могли лише дані з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, що суттєво ускладнювало процедуру припинення права власності. 

Зрештою уряд врегулював це питання і встановив, що припинення права власності має відбутися після затвердження рішення комісії про надання компенсації і до нотаріального посвідчення договору про придбання нового житла (у випадку отримання житлового сертифіката) або до моменту проведення виплати компенсації (у випадку отримання коштів для будівництва).

Крім того, підтвердити факт знищення майна також можна буде за допомогою:

  • витягу з Реєстру пошкодженого і знищеного майна, що містить інформацію про обстеження об’єкта з висновком про непридатність його для використання за цільовим призначенням;
  • акта комісійного або дистанційного обстеження із заключним висновком про те, що об’єкт є знищеним.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(561) "Припинення права власності має відбутися після затвердження рішення комісії про надання компенсації і до нотаріального посвідчення договору про придбання нового житла (у випадку отримання житлового сертифіката) або до моменту проведення виплати компенсації (у випадку отримання коштів для будівництва)" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Припинення права власності має відбутися після затвердження рішення комісії про надання компенсації і до нотаріального посвідчення договору про придбання нового житла (у випадку отримання житлового сертифіката) або до моменту проведення виплати компенсації (у випадку отримання коштів для будівництва)

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності Комісії щодо знищеного майна

Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна тривалий час не містив алгоритму оскарження рішень, дій чи бездіяльності Комісії, зокрема щодо розміру компенсації або даних акта комісійного обстеження. 

Однак після початку реалізації відповідного етапу програми єВідновлення виникла потреба у забезпеченні позасудового механізму захисту прав отримувачів компенсації. Для цього уряд фактично скопіював процедуру оскарження, яка передбачена порядком надання компенсації для відновлення пошкодженого майна. 

Відповідно до неї, якщо заявник не згоден з даними акта комісійного обстеження, він зможе подати заперечення до Комісії протягом п’яти робочих днів з дати проведення обстеження або після подання заяви. Якщо ж заявник не погоджується з розміром компенсації або іншими рішеннями, діями або бездіяльністю комісії, він матиме право подати заперечення або скаргу до виконавчого органу місцевої ради або військової адміністрації населеного пункту протягом п’яти робочих днів з дати прийняття рішення з дати вчинення таких дій або граничного строку коли такі дії повинні бути вчинені.

За зверненням заявника строк подання заперечень чи скарги може бути продовжений на п’ять робочих днів.

Але такому алгоритму оскарження притаманна низка ризиків.  

По-перше, строки на оскарження рішення комісії розпочинаються з дати прийняття рішення Комісією. Однак Комісія може невчасно повідомити заявника про своє рішення. Це може призвести до пропущення заявником строку для оскарження.

Водночас Порядок не зобов’язує Комісію надсилати разом з повідомленням про прийняття рішення повний текст цього рішення і не визначає, наскільки детально потрібно викладати причини відмови у такому повідомленні. Тому 5 днів на оскарження можуть закінчитися ще до того, як заявник отримає повний текст рішення і дізнається причину відмови.

Ми вже відмічали ці ризики у процедурі отримання компенсації за пошкоджене майно та зверталися до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури з рекомендаціями, як їх виправити. Але, на жаль, відповідні зміни так і не внесли. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(106) "Але такому алгоритму оскарження притаманна низка ризиків" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Але такому алгоритму оскарження притаманна низка ризиків

Інші новації

Серед інших важливих змін:

  • перелік підстав для відмови в наданні компенсації за пошкоджене майно доповнено невідповідністю умовам її надання;
  • перелік товарів будівельної продукції, що можуть бути придбані отримувачем за кошти компенсації, доповнено гідроізоляційною продукцією та продукцією для опалення/підігріву води;
  • оновлено форму акта верифікації, який включатиме висновок про подальшу виплату залишку коштів компенсації або цільове використання компенсації;
  • обмежено можливість оплати проведення оцінки нерухомого майна, вчинення нотаріальних дій, адміністративних зборів, інших обов’язкових податків, зборів та платежів за рахунок наданої компенсації;
  • для отримання компенсації банки зможуть випускати пластикові платіжні картки.

Публікацію підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”