17 травня Кабінет Міністрів виділив 4,4 млрд грн для виплат компенсацій в межах проєкту єВідновлення — державної програми, якою можуть скористатися громадяни України для відновлення пошкодженого житла внаслідок збройної агресії рф. Тепер виділення коштів має погодити Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. 

З моменту старту програми 10 травня за отриманням допомоги звернулося вже понад 10 тисяч громадян з не менш як 7 регіонів країни. Найбільше заяв подали жителі Харківської області — понад 3,5 тисячі. За нею — Київська (2850) та Миколаївська (870).

Далі комісії, які будуть створені при органах місцевого самоврядування, опрацюють заяви та розпочнуть безпосереднє обстеження житла. Таких комісій станом на 17 травня створено вже 108.

Що необхідно зробити, щоб отримати компенсацію, якщо ваше житло (чи інша нерухомість) було пошкоджене, та на що варто звернути увагу при використанні отриманих коштів, читайте у нашій інструкції.

Важливо, що таке рішення уряду стало першим випадком виділення коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії з моменту його створення в кінці 2022 року. Це спеціальний фонд у складі державного бюджету, щоб закривати значну частину потреб країни з відновлення: будівництво громадських будівель та укриттів, реконструкцію та ремонт об’єктів критичної інфраструктури, житла для ВПО та осіб, які втратили його, або яке було пошкоджене внаслідок воєнних дій. 

Після прийняття у лютому Порядку використання коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії до нього виникло багато зауважень. Однак нещодавно уряд вніс зміни до цього Порядку і усунув частину ризиків, зокрема щодо відсутності єдиного підходу до пріоритезації проєктів відновлення та надміру ускладнених вимог щодо них.  

Станом на 15 травня всього у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії було перераховано майже 62 млрд грн, з яких 25,8 млрд — примусово вилучені кошти у агресора. Крім програми єВідновлення кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії планують спрямувати на:

  • будівництво, ремонт та інші інженерно-технічні заходи із захисту об’єктів критичної інфраструктури (10 млрд грн);
  • пілотний проєкт з відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії (5 млрд грн);
  • на реалізацію проєктів Агентством відновлення (4,6 млрд грн).

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.