Станом на середину лютого 2023 через Дію подали понад 350 тисяч повідомлень про пошкоджене та зруйноване майно. Для вирішення проблем тих, чиї домівки постраждали від бойових дій, парламент майже після року дискусій та доопрацювань запровадив механізм компенсації збитків. Він має вступити у дію не раніше 22 травня. До того уряд повинен врегулювати окремі питання його реалізації. 

На днях Кабмін затвердив порядок надання компенсації для відновлення пошкодженого майна. Отримати кошти можна з використанням електронної послуги єВідновлення у Дії. 10 травня сервіс повноцінно запрацював після завершення тестового періоду. В уряді очікують, що програма допоможе понад 160 тисячам домогосподарств.

Джерелами для фінансування компенсацій стануть як кошти державного бюджету, зокрема Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, так і кошти міжнародних донорів та кредиторів.

Хто може скористатися програмою?

Громадяни України, чиї приватні (дачні, садові, зблоковані) будинки, квартири (житлові приміщення)* були пошкоджені внаслідок бойових дій та підлягають ремонту. Для цього потрібно подати заяву про надання компенсації через Дію.

Пріоритет отримають учасники бойових дій, ветерани війни, мобілізовані особи, члени сімей загиблих військових, особи з інвалідністю (I та II групи), багатодітні сім’ї, особи з числа дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу, прийомні батьки, патронатні вихователі, опікуни/піклувальники. 

* – компенсація передбачається, якщо пошкодження квартири (житлового приміщення) не пов’язані із загальними пошкодженнями будинку (коли місця загального користування не пошкоджені) або якщо квартира має власний вхід з вулиці (для малоквартирних будинків). В інших випадках квартира підлягає відновленню разом з багатоквартирним будинком.

Власники майна, які не мають доступу до користування порталом або мобільним застосунком Дії, наразі отримати компенсацію за програмою єВідновлення не зможуть. Не можуть претендувати на компенсацію також підсанкційні особи та ті, хто мають судимість за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, а також їхні спадкоємці.

Окрім цього, уряд встановив обмеження щодо окремих категорій пошкодженої нерухомості, за яку можна отримати компенсацію. Її не надаватимуть за майно, пошкоджене до 24 лютого 2022 або якщо воно знаходиться на території, де ведуться активні бойові дії, або що тимчасово окупована рф. Крім того, компенсацію не надаватимуть для майна, яке власники вже відремонтували після пошкодження.

Хто прийматиме рішення?

Розглядатиме заяву та прийматиме рішення про надання або відмову у наданні компенсації спеціальна комісія при органі місцевого самоврядування або військовій адміністрації населеного пункту

Строк розгляду заяви не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання (за виняткових обставин його можуть призупинити). Протягом цього часу комісія має провести обстеження пошкодженого майна, внести дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначити вартість його відновлення. Розмір компенсації не перевищуватиме 500 тисяч гривень за один пошкоджений об’єкт. Така сума наразі зафіксована у Постанові, але її ще можуть змінити. 

Рішення про надання або відмову у наданні компенсації затверджуватиме виконавчий орган місцевої ради або військова адміністрація населеного пункту. Якщо отримувач не згоден з рішенням щодо компенсації або її розміром, він зможе звернутися зі скаргою до суду.

Рішення про надання або відмову у наданні компенсації вноситимуть до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. У ньому автоматично формуватиметься черга проведення виплат з урахуванням пріоритетного права отримувачів та наявного фінансування. Якщо у держави не буде коштів для надання компенсацій виплати можуть призупиняти.

Особливості використання компенсації

Кошти нараховуватимуть на спеціальний рахунок. Поповнення, зняття готівки, перерахування коштів з такого рахунку (крім їх використання за цільовим призначенням) заборонене.

Використання коштів компенсації також обмежене. Їх можна витратити лише на закупівлю визначеного урядом переліку товарів (будівельних та санітарних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі тощо), а також на оплату будівельних робіт. Такі товари та роботи можна придбати виключно у тих продавців та підрядників, які долучаться до реалізації програми єВідновлення через портал Дія

Строк використання коштів компенсації складатиме один рік з моменту їх нарахування. Після спливу цього строку банк закриє спеціальний рахунок, а залишок невикористаних коштів повернеться державі.

фахівці TI Ukraine співпрацювали з  Мінвідновлення під час доопрацювання проєкту порядку надання компенсації для відновлення пошкодженого майна. Частину наших пропозицій та рекомендації врахували. Серед них:

  • узгодження положень порядку з нормами Закону 2923-IX, зокрема в частині переліку об’єктів, за які можна отримати компенсацію;
  • визначення переліку підстав для зупинення розгляду заяви або відмови в наданні компенсації;
  • уточнення переліку суб’єктів, які можуть надавати послуги з відновлення житла.

Окрему уваги ми приділили механізму визначення розміру компенсації. Початковий варіант порядку передбачав декілька пакетів компенсацій залежно від оціненого рівня пошкоджень об’єкту. Цей підхід замінили на визначення фактичних робіт, необхідних для відновлення конкретного об’єкту. Суму компенсації визначатимуть згідно з чек-листом оцінки, що дозволить реалізувати більш об’єктивний і індивідуальний підхід. 

Також істотні ризики виникають щодо об’єктивності роботи спеціальних комісій. Ще на етапі розробки законопроєкту 7198 TI Ukraine зауважувала, що покладання таких функцій на колегіальний дорадчий орган, яким є такі комісії, призводить до відсутності відповідальності членів комісії за об’єктивність прийнятих рішень. Для потерпілої особи лишається можливість оскаржити рішення комісії до суду. Але якщо сума компенсація навпаки буде завищеною, фактично вплинути або притягти до відповідальності членів комісії буде майже неможливо. 

Також зазначений порядок є лише першим з інструментів, які мають забезпечезпечити прозорість та об’єктивність механізму компенсацій. Адже зараз міністерство розробляє низку інших нормативно-правових актів, зокрема щодо функціонування Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна і порядку роботи комісії. Від них залежить, наскільки відкритою буде інформація про компенсації і чи буде у громадськості можливість контролювати цей процес. Наразі єдиним ефективним інструментом моніторингу роботи комісії є прийняття участі в роботі таких комісій на місцевому рівні. У співпраці з Мінвідновленням, TI Ukraine активно працює над тим, щоб розроблювані нормативно-правові акти забезпечували необхідний рівень прозорості і довіри до процесу компенсацій. 

Матеріал підготовлено за підтримки американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID)  в межах проєкту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» та USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

Автори: юридичний радник TI Ukraine Андрій Швадчак та проєктний менеджер TI Ukraine Володимир Даценко.