Верховна Рада планує розглянути законопроєкт 5289, який робить необов’язковими спрощені для більшості замовників. 

Верховна Рада планує розглянути та проголосувати за законопроєкт, який вносить зміни щодо спрощених закупівель. Ця ініціатива нашкодить сфері, про що ми попереджали ще навесні.

Законопроєкт містить дві правки до чинного Закону “Про публічні закупівлі”, і вони навіть не узгоджуються між собою. Депутати начебто хотіли дозволити не використовувати спрощені для деяких закупівель місцевих громад. Утім, запропоновані зміни фактично дозволяють більшості замовників укладати договори напряму замість проведення спрощених закупівель. Зокрема таке право отримають всі органи державної влади та місцевого самоврядування, органи соціального страхування і деякі юридичні особи. 

Нагадаємо, спрощена закупівля передбачає конкурентний відбір для пошуку підрядників. Для бізнесу це можливість продати свої товари державі, а замовникам — вигідно купити необхідне. 

За даними публічного модуля аналітики, з моменту запровадження спрощених закупівель у квітні 2020 року, держава планувала витратити на них приблизно 43 млрд гривень. Однак 4,2 млрд гривень вдалося заощадити — а це майже 10%. 

“Ми дослідили спрощені закупівлі, щоб оцінити їхні переваги та слабкі місця. Виявили низку проблем і запропонували, як їх вирішити. Зокрема потрібно вдосконалювати електронний каталог і зменшити кількість документів для проведення спрощеної закупівлі. Однак це не означає, що процедуру треба скасувати. Її можна і треба вдосконалити.”, — запевняє заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

Щодо законопроєкту свої зауваження висловили Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України та Державна аудиторська служба України. Мінекономіки та Мінфін не підтримують цю ініціативу. Проти законопроєкту також виступило НАЗК, яке попереджає про корупційні ризики ідеї.

Закликаємо депутатів не підтримувати законопроєкт 5289 і натомість зосередитися на вдосконаленні спрощених закупівель.

Нагадаємо, що це вже не перша ініціатива, яка дозволяє проводити закупівлі без конкурентних торгів чи навіть зовсім виводить їх з-під дії Закону. Раніше подібні зміни внесли до закупівель до Дня Незалежності України та будівництва КОД, а в майбутньому вони можуть торкнутися тендерів для науки та антарктичних експедицій.