19 квітня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №9925, який  має на меті удосконалити систему відбору кандидатів на посаду суддів КСУ. 

Основна зміна, яка пропонується цим законопроєктом, стосується Дорадчої групи експертів (ДГЕ) — органу, який займається перевіркою кандидатів на відповідність посади судді КСУ. 

Дорадча група наразі складається із 6 членів: 3 міжнародних незалежних експертів та по одному члену від парламенту, Президента та Ради суддів України. Вони оцінюють подані кандидатами документи, проводять співбесіди на компетентність, моральні якості та інше. 

Як усе має відбуватися зараз?

Нині кворум для засідання Дорадчої групи складає 4 члени. Цей же законопроєкт пропонує збільшити його до 5 осіб. 

Це унеможливлює ситуацію, коли кандидат набирає рівну кількість голосів: 2 «відповідає» та 2 «не відповідає», як є зараз. У такому випадку має проводитися повторна співбесіда. Якщо ж і на ній кандидат набере рівну кількість голосів, то він вважатиметься таким, що не відповідає вимогам на посаду. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(258) "Основна зміна стосується Дорадчої групи експертів (ДГЕ) — органу, який займається перевіркою кандидатів на відповідність посади судді КСУ. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Основна зміна стосується Дорадчої групи експертів (ДГЕ) — органу, який займається перевіркою кандидатів на відповідність посади судді КСУ. 

Що зміниться?

Запровадження кворуму в 5 осіб допоможе пришвидшити процедуру відбору, бо тоді не доведеться проводити повторні співбесіди. Проте таким чином збільшується ризик ситуації, коли буде заблокована подальша участь багатьох справді гідних кандидатів, адже збільшення кворуму вимагає більшої консолідації членів ДГЕ.

Схожу проблему ми вже спостерігали в конкурсі з відбору керівника САП. Тоді через визначену формулу для голосування за рішення у результаті співбесід на доброчесність до фінального етапу пройшли лише два кандидати.

Водночас Венеційська комісія у своєму висновку від 20 грудня 2022 року рекомендувала ввести до складу Дорадчої групи експертів 7-го члена, яким має бути міжнародний незалежний експерт. Це допомогло б нівелювати можливість політичного впливу на рішення щодо кандидатів.

На необхідності таких змін також неодноразово наголошували представники громадського сектору, серед яких і Transparency International Ukraine. Натомість ГО закликали Венеційську комісію та інших міжнародних партнерів не делегувати експертів у ДГЕ, допоки не будуть внесені такі зміни до закону.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(334) "Таким чином збільшується ризик ситуації, коли буде заблокована подальша участь багатьох справді гідних кандидатів, адже збільшення кворуму вимагає більшої консолідації членів ДГЕ." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Таким чином збільшується ризик ситуації, коли буде заблокована подальша участь багатьох справді гідних кандидатів, адже збільшення кворуму вимагає більшої консолідації членів ДГЕ.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.