8 лютого в інноваційному парку “UNIT.Cityвідбулося святкування першої річниці проекту Transparent Cities/Прозорі міста. З цієї нагоди на заході зібралися всі, хто підтримував проект протягом цього року: партнери, журналісти, учасники тренінгів та зацікавлені у темі прозорості містяни.

Програма була розбита на декілька основних блоків:

У рамках Презенторіуму Катерина Цибенко, координаторка проекту Transparent Cities/Прозорі міста розказала про досягнення проекту та куди він рухатиметься протягом наступного року;

«Проект за рік досягнув більших цілей, ніж ми планували першопочатково, – зазначила Катерина. Ми працювали в трьох основних напрямках: рейтингування, навчання, співпраця, і в кожному з них показники успішності дуже високі. Ми не лише розробили рейтинг прозорості 100 найбільших міст України, ми виробили рекомендації для кожного міста в рейтингу, які зараз втілюються і тим самим покращуються показники. Лідером по зростанню наразі є Маріуполь, який піднявся з 57 на 5 місце. Але це не поодинокий випадок: вже 10 міст піднялось в рейтингу і ми очікуємо що ще 15-20 міст послідують їх прикладу в наступному році».

Важливо зазначити, що команда проекту провели низку заходів: 13 презентацій, завдяки тренінгам долучено 364 учасники з 90 міст, роздано 1200 сетів інформаційних матеріалів під час інформаційної кампанії. Також було розроблено 2 великих методички для експертів, 4 інструкції для звичайних громадян, 1 інфографіку та 1 інтерактивну інфографіку. Наразі проводиться оцінка проектних пропозицій міст, що  подалися на регрантінг, що дозволить активістам підвищити показники своїх міст у рейтингу.

Плани у команди Прозорих міст амбіційні: окрім покращення позицій в рейтингу 15-20 міст та долучення нових міст, що не входять у сотню найбільших, команда планує проведення комунікаційної кампанії щодо прозорості та організацію обміну досвідом між містами та створення мережі активістів.

Окрім презентації результатів проекту, на заході також відбувся Лекторіум у форматі TEDx, на якому 2 представники місцевої влади, 1 активіст  та 1 експерт з прозорості просто та доступно розказали про складні речі. Лекторами на заході виступили:

Станіслав Гайдер, керівник відділу Інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міської ради, тема його виступу: «Чому влада не хоче впроваджувати зміни, але все одно це робить»;


Михайло Івченко, керівник тендерного управління Маріупольської міськради з виступом «Лайфхак: Як піднятися в рейтингу прозорості з 60-х місць в Топ-5 за півроку?»;
Володимир Феськов, експерт Інституту Політичної Освіти з темою «Чи чекають обіцяного три роки: коли влада стане прозорою та близькою для громади і що для цього треба»;
та Дмитро Дробот, представник Харківського антикорупційного центру з виступом «Що мотивує громадських активістів боротися за прозорість?».

Під час виступів прозвучало багато важливих ідеї та кроків, які необхідно зробити для того, щоб уся Україна стала прозорою.

Станіслав Гайдер, керівник відділу Інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міської ради, поміж іншого зазначив: «Для досягнення порозуміння та втілення реальних змін влада та громада має будувати партнерство, де кожна зі сторін відчує відповідальність на місто, інформувати та консультувати в форматі діалогу, не монологу».

Як зазначив спікер заходу Володимир Феськов, «Влада має стати цікавішою за ютуб, а для цього їй треба навчитися конкурувати за увагу людей, відверто говорити про не зручне, бути інтерактивною та зрозумілою».

Переглянути відео з виступів експертів у сфері прозорості ви можете на нашій сторінці Facebook https://www.facebook.com/transparent.cities.ukraine

Також відбувся розіграш призів, працювали Нетворкінг–  та Фото-зони, в яких учасники річниці могли завести корисні знайомства та весело провести час у колі однодумців. Наприкінці вечора на всіх чекав Святковий торт та безліч сюрпризів для кожного гостя нашого свята.

 

Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.