Структурний підрозділ, який проводить наукову експертизу законопроєктів, має низку зауважень до ініціативи про впровадження локалізації для машинобудування в публічних закупівлях.

По-перше, експерти наголошують, що законопроєкт порушує міжнародні зобов’язання України, зокрема в межах Угоди про асоціацію. Тому радять доповнити його інформацією щодо ймовірних ризиків. Адже у відповідь на локалізацію Європа може закрити українським компаніям доступ на свій ринок. 

По-друге, локалізація у формі, яку пропонує законопроєкт, радше надає преференції конкретним виробникам, а не підтримує національну промисловість. Це зашкодить конкуренції, що, з одного боку, суперечить принципам ефективних закупівель, а з іншого — позбавляє національних виробників стимулу розвиватися.

Окрім цього, Головне науково-експертне управління зауважує, що у супровідних до проєкту документах відсутнє належне обґрунтування переліку товарів, щодо яких пропонують застосовувати локалізацію. Чи справді зможуть національні виробники одразу забезпечити потреби внутрішніх замовників в техніці? Чи достатньо конкуренції на національному ринку, щоб локалізація не перетворилася на підтримку монополістів?

Експерти також вказують на потенційну корупційність процедури підтвердження ступеня локалізації.

Повний текст висновку Головного науково-експертного управління ВР можна завантажити на сайті законопроєкту. 

А ми нагадуємо, що TI Ukraine вже звертала увагу на недоліки законопроєкту і закликала Уряд не підтримувати відповідні зміни у сфері публічних закупівель.