Голову Требухівської сільської ради Броварського району Київської області Віталія Куця умовно звільнили з колонії на 11 місяців раніше. 26 жовтня 2020 року ВАКС засудив його на 3 роки позбавлення волі за замах на зловживання службовим становищем та службове підроблення. Внаслідок цього понад 8 га державних земель могли незаконно перейти у приватну власність. Це вже третій випадок, коли місцеві суди достроково звільняють від покарання службовців засуджених за корупцію. 

Призначаючи покарання Куцю, ВАКС звернув особливу увагу на суспільну небезпечність вчиненого злочину, адже поширення корупції «має вкрай негативний вплив на формування і діяльність органів державної влади, підриває довіру громадян до них, зводить нанівець принцип верховенства права та руйнує засади моралі та почуття справедливості в суспільстві». На помʼякшення покарання вплинуло те, що злочин не був закінченим, а також він не мав судимості та обставин, що обтяжують покарання.

Однак Богунський районний суд м. Житомира умовно-достроково звільнив Віталія Куця раніше на 11 місяців і 2 дні. Суд врахував позитивну характеристику особи від виправної колонії:

«по прибуттю до установи був працевлаштований на виробництві установи на швейній дільниці, до праці та своїх обов`язків ставиться сумлінно, змінні завдання виконує вчасно та якісно. Відповідально ставиться до виконання робіт із благоустрою установи. Дотримується правомірних і ввічливих взаємовідносин з представниками адміністрації. Приймає активну участь у реалізації програми диференційованого виховного впливу та “фізкультура та спорт” завдання програми виконує в повному обсязі».

Свою роль також зіграла подяка від начальника колонії за виконання покладених на нього обов’язків та додержання правил трудового розпорядку і вимог безпеки праці. Цим, вирішив суд, засуджений довів своє виправлення. 

Раніше ми писали, що відносно Вищого антикорсуду зʼявилася нова небезпечна тенденція – місцеві суди достроково звільняють посадовців, яких засудив ВАКС до реального позбавлення волі. Так у листопаді минулого року на 1,5 року раніше Шевченківський райсуд Києва звільнив адвоката Олексія Боженка. Його Антикорсуд засудив за те, що він разом з прокурором взяли $50 тис. хабаря. А ще раніше, влітку 2022 року, Красногвардійський районний суд у Дніпрі звільнив суддю Вадима Галічого на 1,5 року раніше, який був засуджений за те, що вимагав і одержав $10 тис. хабаря. 

Тому ми наголошуємо, що формулювання, які використовуються в КК України – «засуджений став на шлях виправлення» чи «засуджений довів своє виправлення» — оціночні й не вносять ясності в розуміння обґрунтованості умовно-дострокового звільнення від відбування покарання! 

Слід пам’ятати, що ВАКС як вищий спеціалізований суд може розглядати корупційні та пов’язані із ними кримінальні правопорушення. Саме цей суд має досвід, компетенції та фаховість для оцінки достатності відбутого покарання особі, яку засудили його ж судді. І цілком виправдано, що саме він повинен оцінювати чи виправився засуджений, і чи слід йому скоротити строк відбування покарання.