Термін дії запобіжного заходу — два місяці.

НАБУ та САП у клопотанні просили призначити Князєву арешт з альтернативою застави у 150 млн грн. Прокурори вважають, що Князєв може впливати на свідків, зокрема суддів Верховного Суду, адже частину неправомірної вигоди так і не знайшли. Також, на думку обвинувачення, Князєв може підробити докази. А ще зазначили, що дружина Князєва — нотаріус, а тому може вчинити реєстраційні дії з майном.

Зі свого боку захист наполягав, що Князєв не може виїхати за кордон, адже вже з власної волі здав на зберігання усі свої закордонні паспорти. І так само не може підробити докази — завантажити окрему думку в Реєстр судових справ не зможе, адже це робиться негайно після проголошення рішення. А перереєструвати майно може будь-який нотаріус, не лише дружина підозрюваного. Тому адвокати просили застосувати м’якший запобіжний захід — особисте зобов’язання, нічний чи цілодобовий домашній арешт. 

Князєв від себе попросив суддю у разі застосування до нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою визначити помірний розмір застави, щоб він міг принаймні спробувати зібрати її. Адже, за його словами, залишився зовсім один.

Відомі деталі справи

Слідство вважає, що Князєв, у змові з нотаріусом Кирилом Горбуровим та адвокатом Олегом Горецьким, організував схему з одержання хабарів за ухвалення потрібних судових рішень. За злочин, у якому підозрюють суддю, передбачено покарання до 12 років у в’язниці.  

За версією обвинувачення, Горбуров шукав клієнтів, Горецький вів перемовини з Князєвим, а той домовлявся з суддями ВС. 

У січні 2023 року представники олігарха Жеваго попросили Горецького посприяти  ухваленню необхідного судового рішення у справі щодо Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, що належить олігарху. Князєв погодився й оцінив свої «послуги» в $1,8 млн, а загальна сума хабаря після всіх обговорень склала $2,7 млн. 

Зрештою Велика палата Верховного Суду задовольнила касаційні скарги представників Жеваго, і 3 травня учасники злочинної організації отримали перший транш. 15 травня було передано другу частину, яку й зафіксували «на гарячому» НАБУ і САП. 

Головне, що ми дізналися з засідання ВАКС

Із записів НСРД стало відомо, що Князєв просив ймовірних спільників розфасувати частину неправомірної вигоди в 10 пакетів по $100 тис., два по $150 тис. і один — $50 тис. Слідство припускає, що ці пакети призначалися для інших суддів Великої палати.

Також на записах НСРД Князєв говорить, що Постанова, винесена ВП ВС,  законна. Вона була б такою і без домовленостей. Примітно, що сам Князєв стверджує: із рішенням більшості він категорично не погоджувався і мав окрему думку, проте в матеріалах справи її немає. Крім того, ексголова ВС розповів, що колега, який поділяв його позицію, навіть підготував альтернативний проєкт постанови, який і підтримував Князєв.

При обшуку в службовому кабінеті судді знайшли понад $1 млн готівки. Князєв спочатку казав, що це не його гроші — туди їх міг покласти на зберігання будь-хто. А потім заявив, що це гроші, які він накопичив за час роботи суддею.

Варто зазначити, що підозрюваний із власної ініціативи здав на зберігання всі свої закордонні паспорти, зокрема і дипломатичний. 

Захист наполягав на тому, що підозра недостатньо обгрунтована для застосування найсуворішого запобіжного заходу — тримання під вартою. Хоча в цілому обґрунтованість підозри адвокати Князєва не заперечували. 

Нагадаємо, що сьогодні ВАКС також обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави 80 млн грн ймовірному спільнику Князєва – адвокату Олегу Горецькому.