4 травня відбулося чергове засідання у справі “Заводу Краян”. На ньому ВАКС постановив узяти під варту головного фігуранта цієї справи — міського голову Одеси Геннадія Труханова з альтернативою застави у 13 млн грн. Строк запобіжного заходу — 60 діб.

Вдруге за два роки перебування цього провадження у ВАКС усі обвинувачені з’явились в засідання. Обвинувачені у цій справ не абихто, а чиновники Одеської міської ради: міський голова Одеси Геннадій Труханов, його заступник Павло Вугельман, директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор, а також ексдиректор ТОВ «Еліт Девелопмент» Петро Загодіренко. Їм інкримінується незаконне привласнення майна одеського заводу «Краян». 

Ця справа тягнеться ще з 2016 року. За цей час її вже встиг розглянути Малиновський районний суд Одеси — у 2020 році він виніс виправдувальний вирок. Однак згодом його скасувала Апеляційна палата ВАКС та направила справу на новий розгляд до Вищого антикорупційного суду. 

Але підготовче засідання у цій справі не можуть провести ще з осені 2021 року. Нескінченні хвороби, відпустки, неявки обвинувачених та їхніх захисників  затягували розгляд — все для спливу строків притягнення до відповідальності.

Зрештою, у квітні 2023 року САП подала клопотання про застосування застави до обвинувачених, які суд частково задовольнив. Геннадія Труханова зобов’язали сплатити майже 31 млн грн застави. Однак він сплатити цю суму не зміг, тому САП направила до суду клопотання про зміну запобіжного заходу на тримання під вартою із альтернативним правом внесення застави у майже 51 млн грн. 

Здавалося, саме це питання мало стати головним на засіданні 4 травня, тим паче що й сам Труханов був присутній на засіданні. Проте  засідання розпочалося не з розгляду клопотання прокурорки про арешт мера Одеси, а з відводу судді Дубасу. Захисник Труханова Олександр Лисак висловив недовіру судді Віталію Дубасу через те, що в засіданні 13 квітня він висловився щодо обвинувачених: «хай помучаються». Суддя Дубас стверджував, що слова вирвані з контексту, а підстав для відводу немає. Зрештою, колегія суддів ухвалила відмовити у відводі.

Далі вже перейшли до розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу. Прокурорка обгрунтовувала його ризиком втечі Труханова, який постійно перебуває у відрядженнях в Україні та за кордоном, а також значним майновим станом, який дозволяє Труханову довго проживати за кордоном. Більше того, збільшення розміру застави обвинувачення аргументує тим, що, на його думку, Труханов не вніс заставу свідомо, а не через нестачу коштів.

У засіданні також були люди, які висловили бажання поручитись за Труханова, зокрема і мер Києва Віталій Кличко та нардеп Антон Кіссе. Проте суд таки постановив взяти мера Одеси під варту просто в залі.