Офіс Генерального прокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування НАБУ, заявляє НАБУ.

Вчора заступник Генпрокурора Олексій Симоненко передав кримінальне провадження за підозрою заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова від НАБУ до Служби безпеки України. Сьогодні ВАКС мав обрати йому запобіжку в цій справі, а слідство клопотало про арешт з альтернативою застави у 10 млн грн. Щоб унеможливити обрання запобіжного заходу, прокурорів САП проінформували про передачу справи до СБУ о 9 ранку.

Із повідомлення НАБУ слідує, що рішення ухвалили втаємничено, без консультацій із НАБУ та САП, фактично під покровом ночі: відповідна відмітка в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зроблена о 23:42.

Закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування. Таким чином Офіс Генерального прокурора свідомо ухвалив незаконне рішення, яке грубо суперечить вимогам Кримінального процесуального кодексу України.

Детективи НАБУ мають докази того, що заступник керівника Офісу Президента, у минулому — топпосадовець державної компанії «Укрбуд» — причетний до надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

Ще 1 грудня, напередодні повідомлення йому про підозру, Генеральний прокурор, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, змінила групу прокурорів, що відтермінувало повідомлення про підозру посадовцю на 17 днів.

“Замість захисту інтересів держави, яка зазнала збитків через дії підозрюваного, Офіс Генерального прокурора фактично встав на його особистий захист. Такі дії повністю дискредитують орган державної влади, чия діяльність має ґрунтуватися на верховенстві права, законності та справедливості, неупередженості та об’єктивності. Всім цим ОГП знехтував заради захисту чиновника, підозрюваного у корупції,” — заявляє НАБУ.

 

ТІ Україна вважає неприпустимими такі втручання в роботу НАБУ, особливо — у настільки резонансних справах, як розслідування щодо топчиновників. 

У випадку цієї справи такі спроби втручання вже можна назвати систематичними. А зміна підслідності Генеральним прокурором на основі псевдоюридичних підстав заради вигоди фігуранта кримінального провадження викликає справжнє обурення.