Transparency International Україна категорично заперечує створення антикорупційних палат при існуючих судах. Україні необхідний лише антикорупційний суд.  Представництво глобальної мережі упевнено, що альтернативи Вищому антикорупційному суду та системи незалежних антикорупційних судів для України немає.

Сьогодні президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що погоджується «на створення антикорупційної палати в рамках Верховного суду», і комісія  вже повідомила президента Петра Порошенка про «проміжний варіант вирішення проблеми».

ТІ Україна дивує така заява Жан-Клода Юнкера. Організація переконана, що українська влада ввела в оману європейських партнерів, переконавши їх у тому, що створення антикорупційних палат замість незалежних судових інституцій є швидким та ефективним вирішенням проблеми судочинства в Україні.

«Палати при існуючих судах будуть залежними і керованими зовні. Вони не просто провалять завдання щодо справедливого покарання за корупційні злочини, а й стануть надійним інструментам в руках хабарників. Адже палати формуватимуться, власне, з тих суддів, які на даний момент затягують та розвалюють справи, які подає Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)», – переконаний виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

Окрім того, в Україні вже закладена законодавча база для створення незалежного антикорупційного судочинства. А саме, оновлений закон “Про судоустрій і статус суддів” уже передбачає створення Вищого антикорупційного суду України. Тому слід виконувати вже ухвалений закон, а не шукати шляхи його уникнення.

Ключовими елементами антикорупційної судової системи повинні стати:

  • Справи, які подаються з боку НАБУ і САП, мають розглядатися лише в антикорупційному суді;
  • У Вищому антикорупційному суді має бути створена незалежна апеляційна палата;
  • Кандидати на посади суддів повинні обиратися на відкритому конкурсі. Міжнародні партнери мають складати більшість у колегії з добору суддів;
  • Антикорупційні судді мають бути забезпечені винагородою високого розміру. Окрім того, суддям та членам їх родин слід забезпечити достатній рівень безпеки.

Transparency International Україна закликає українську владу не займатися окозамилюванням європейських партнерів, а сфокусуватися на створенні антикорупційного суду, як це передбачено законом із врахуванням запропонованих елементів. Також організація просить європейських партнерів бути системними у своїх вимогах і не йти на поступки. Адже їх наслідками можуть стати не реформи, а їх імітація.

TI_press_130707