5 вересня минув рік з дня фактичного запуску роботи Вищого антикорупційного суду. З цієї нагоди Transparency International Ukraine провела публічне обговорення результатів роботи ВАКС.

Під час дискусії експерти від громадськості та представники суду ділилися баченням, що стало найбільшими викликами для вже сформованого суду, якими здобутками він може похвалитися за рік роботи та коли зрештою суспільство отримає ту кількість вироків, на яку чекає.

Так, виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик переконаний, що ідея Антикорсуду пішла від громадських організацій — влада спочатку була проти. А вже коли міжнародні інституції поставили створення ВАКС як умову, то влада почала змінювати свою позицію. 

І тепер, коли ВАКС створено і він активно працює, перед суддями стоять уже нові, не менш серйозні завдання. Адже довіра до судової системи і зокрема до ВАКС невисока: “Сьогодні судам потрібна проактивна комунікація своїх дій та рішень. Поліпшення комунікації, пояснення і висвітлення своєї роботи, і звісно, справедливе судочинство мають помітно збільшити довіру суспільства до Вищого антикорупційного суду”. 

Своєю чергою заступник голови ВАКС Євген Крук зазначив, що за рік роботи на розгляд Антикорсуду вже надійшло майже 11 тисяч клопотань, скарг і заяв. А взагалі сьогодні ВАКС розглядає 178 справ, більшість яких перейшла до нього від інших судів.

Були такі справи, що не розглядалися протягом 8 років, — зазначив суддя. — Перший вирок — за обвинуваченням колишньої судді — Антикорсуд розглянув за 42 дні. Раніше ця справа знаходилася в інших судах 567 днів. Розгляд відбувся у 10 разів швидше”.

Іншим досягненням Євген Крук назвав безпрецедентну публічність Антикорсуду та високе зацікавлення суспільства в його роботі. Адже про рішення суду ЗМІ пишуть ледь не щодня.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(433) "Сьогодні судам потрібна проактивна комунікація своїх дій та рішень. Поліпшення комунікації, пояснення і висвітлення своєї роботи, і звісно, справедливе судочинство помітно збільшити довіру суспільства до Вищого антикорупційного суду" ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Сьогодні судам потрібна проактивна комунікація своїх дій та рішень. Поліпшення комунікації, пояснення і висвітлення своєї роботи, і звісно, справедливе судочинство помітно збільшити довіру суспільства до Вищого антикорупційного суду

Андрій Боровик

Суддя-спікерка ВАКС Інна Білоус наголосила на тому, що серйозним викликом для Антикорсуду є обсяги справ та їхня складність. Інший виклик — надмірна кількість недостовірної інформації про суд.

“Деколи це відбувається не з умисних підстав, адже специфіка роботи в інформаційному просторі є дуже динамічною, — пояснила Інна Білоус. —  Але останнім часом доводиться стикатися з необ’єктивним висвітленням. На жаль, можна говорити навіть про інформаційні кампанії, які спрямовані на дискредитацію установи та викривлення її роботи”.

Вадим Валько, експерт зі справ Вищого антикорупційного суду, зазначив, що майже за чотири роки діяльності НАБУ-САП було 33 вироки у корупційних справах, а за рік роботи ВАКС ми маємо вже 16 вироків. 

Однак при цьому є і недоліки в роботі Антикорсуду. “80% справ ВАКС вже мали підготовче засідання. Але є близько 15 справ, де за рік не відбулося підготовчого засідання. Це негативний момент, — зазначив Валько. — Разом із тим змінюються причини таких явищ. Раніше у судах засідання не відбувалося через те, що було неможливо зібрати колегію суддів. Зараз серед причин, наприклад, неявка адвокатів”.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(206) "80% справ ВАКС вже мали підготовче засідання. Але є близько 15 справ, де за рік не відбулося підготовчого засідання." ["quote_author"]=> string(23) "Вадим Валько" }

80% справ ВАКС вже мали підготовче засідання. Але є близько 15 справ, де за рік не відбулося підготовчого засідання.

Вадим Валько

Загалом до кінця обговорення всі експерти зійшлися на обережно оптимістичній оцінці роботи Вищого антикорупційного суду. 

“Очевидно, один рік роботи для суду — це недостатньо, щоб говорити “пан чи пропав”, — підсумувала обговорення модераторка заходу Катерина Риженко.Це лише старт. Ми бачимо перші досягнення і перші проблеми ВАКС. І є ще час, щоб їх вирішувати. Тим паче потенціалу і мотивації від самого Антикорсуду сьогодні достатньо для подолання усіх перепон на шлях здійснення правосуддя у топкорупційних справах”.

Нагадаємо, що в рамках моніторингу роботи ВАКС молодші юристи команди ТІ Україна вже аналізують 43 кримінальні провадження, у яких було відвідано 64 судових засідання. Нещодавно експерти організації поділилися першими результатами цього дослідження. І хоча монітори помітили деякі незначні порушення, дані моніторингу вже дозволяють сприймати роботу Антикорсуду з обачливим оптимізмом

Подія “Все, що ви хотіли знати про Антикорсуд” стала можлива завдяки підтримці Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(435) "Ми бачимо перші досягнення і перші проблеми ВАКС. І є ще час, щоб їх вирішувати. Тим паче потенціалу і мотивації від самого Антикорсуду сьогодні достатньо для подолання усіх перепон на шлях здійснення правосуддя у топкорупційних справах." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Ми бачимо перші досягнення і перші проблеми ВАКС. І є ще час, щоб їх вирішувати. Тим паче потенціалу і мотивації від самого Антикорсуду сьогодні достатньо для подолання усіх перепон на шлях здійснення правосуддя у топкорупційних справах.

Катерина Риженко