Міжнародне агентство з розвитку USAID відзначило TAPAS — проєкт фонду «Євразія» та TI Ukraine за розвиток екосистеми публічних закупівель, і зокрема мережі громадського моніторингу. Ідеться про оголошення переможців у межах щорічної Премії цифрового розвитку (Digital development Award).

Кожного року Премія обирає найкращі проєкти та заходи, які використовують цифрові технології для підтримки екосистем, що допомагають втілювати якісні реформи, серед усіх, що фінансує USAID.

Одним з цьогорічних лауреатів став проєкт USAID / UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” (TAPAS) за спільну роботу з Transparency International Ukraine. 

Цьогорічних переможців обирали за чотирма критеріями:

  1. Інтегрованість в стратегію довгострокового проєкту з вимірюваними показниками ефективності.
  2. Відповідність Принципам цифрового розвитку.
  3. Вплив та здатність існувати після припинення підтримки USAID.
  4. Розвиток залученості.

Український проєкт відзначили за розбудову електронної системи публічних закупівель Prozorro та мережі громадського моніторингу DOZORRO. Ці дві системи кардинально змінили публічні закупівлі в Україні: зробили всю інформацію про них публічною і прозорою та допомогли зекономити для бюджету мільярди.

«USAID фінансує проєкти у різних сферах по всьому світу. Медицина, судочинство, економіка, освіта… Отримати цю відзнаку означає, що нашу реформу публічних закупівель визнали однією з найбільш ефективних  у світі. Для нас це чудова мотивація працювати ще з більшим завзяттям», — поділився директор програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов. 

Екосистема DOZORRO складається з моніторингового порталу dozorro.org, професійного та публічного аналітичних модулів BI Prozorro, ризик-індикаторів та DOZORRO спільноти — мережі  громадських організацій, що моніторять публічні закупівлі та повідомляють контролюючі та правоохоронні органи про виявлені порушення. Вона функціонує як невід’ємна частина системи публічних закупівель України і відповідає за громадський контроль.

З 1 жовтня 2017 року по 30 грудня 2019 року DOZORRO спільнота проаналізувала майже 26 тисяч ризикових тендерів. З них понад 24 тисячі фахівці оскаржили в органах контролю. У результаті цієї роботи було скасовано або змінено умови в договорах 3523 тендерів на загальну суму понад 436 мільйонів доларів.

Окрім безпосереднього моніторингу закупівель та адміністрування інструментів аналітики, фахівці DOZORRO також проводять навчання для замовників, представників бізнесу, громадських активістів та журналістів. За чотири роки його пройшли понад 22 тисячі осіб.

Окрім України, агентство USAID цьогоріч також відзначило проєкти з Киргизстану (електронне судочинство), Індонезії (HR-система у сфері охорони здоров’я), Пакистану (програма підтримки малого і середнього бізнесу) та проєкт присвячений океанам та рибальству у Азійсько-Тихоокеанському регіоні

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(497) "USAID фінансує проєкти у різних сферах по всьому світу. Медицина, судочинство, економіка, освіта... Отримати цю відзнаку означає, що нашу реформу публічних закупівель визнали однією з найбільш ефективних  у світі. Для нас це чудова мотивація працювати ще з більшим завзяттям." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

USAID фінансує проєкти у різних сферах по всьому світу. Медицина, судочинство, економіка, освіта... Отримати цю відзнаку означає, що нашу реформу публічних закупівель визнали однією з найбільш ефективних  у світі. Для нас це чудова мотивація працювати ще з більшим завзяттям.

Іван Лахтіонов