Колегія суддів ВАКС на підставі угоди визнала колишнього народного депутата Дмитра Колєснікова винним у протиправному отриманні ним компенсації за виплату житла. Як встановило слідство, такі дії спричинили збитки Апарату Верховної Ради на 758 тис. грн.

Під час розгляду угоди про визнання вини Колєсніков хоч і не визнав себе злочинцем, але вказав на протиправність своїх дій, повністю визнав свою вину та щиро покаявся. Ініціатором укладення угоди стала сторона захисту — екснардеп повідомив, що обдумував це рішення ще під час першого розгляду.

Не обійшлося і без цитування Біблії: «У кожній країні головним є закон, але над законом є справедливість, а вище справедливості є тільки милосердя».

Нагадаємо, що у вересні 2022 року ВАКС виправдав Колєснікова, але з цим рішенням не погодилася апеляційна інстанція і скерувала справу на новий розгляд. Детально про справу та її хід ми писали тут.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(232) "Ініціатором укладення угоди стала сторона захисту — екснардеп повідомив, що обдумував це рішення ще під час першого розгляду." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ініціатором укладення угоди стала сторона захисту — екснардеп повідомив, що обдумував це рішення ще під час першого розгляду.

Як прокурор обґрунтував потребу затвердити угоду?

Прокурор вказав, що угода відповідає суспільному інтересу, адже дозволить прискорити судовий розгляд справи, що уже 4-ий рік слухається у ВАКС. Крім того, затвердження угоди матиме попереджувальний ефект від вчинення іншими особами злочинів. 

Прокурор не встановив жодних обтяжуючих обставин, а до пом’якшуючих відніс щире каяття обвинуваченого, незадовільний стан його здоров’я та «суспільно корисну дію» — 1 млн грн донату на ЗСУ.

Також Колєсніков ще 3 роки тому повернув Апарату ВРУ всю завдану держбюджету шкоду у 758 тис. грн.

Яке покарання затвердив суд?

Цього разу ВАКС погодився з кваліфікацією прокурора, який говорив про посадові зловживання, що спричинило завдання тяжких наслідків, тобто за ч. 2 ст. 364 КК.  

Колєснікову призначили 3 роки позбавлення волі та звільнити від його відбування з іспитовим строком 2 роки, заборонивши обіймати посади в держорганах на 1 рік. Також суд наклав на екснардепа штраф у 17 тис. грн, і, за умовами угоди, протягом семи днів Колєсніков має перерахувати 1 млн грн на ЗСУ.

Один із суддів вийшов з окремою думкою, та й вона не заперечувала потребу затвтвердити угоду, а лише стосувалася меншого іспитового строку в 1 рік.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(196) "Колєснікову призначили 3 роки позбавлення волі та звільнити від його відбування з іспитовим строком 2 роки." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Колєснікову призначили 3 роки позбавлення волі та звільнити від його відбування з іспитовим строком 2 роки.

Що стало причиною затвердження угоди?

Схоже, що саме тепер це «обдумане» рішення Дмитра Колєснікова назріло не просто так. 

«Полювання» на депутатів, які без підстав безоплатно проживали в Києві за рахунок держави, розпочалося ще у 2018 році. Тоді НАБУ повідомило про підозри низці нардепів, і деякі з тих справ потрапили до суду, у тому числі справа нардепа Руслана Сольвара. Цей кейс через деякі непорозуміння у судовій практиці дійшов аж до Верховного Суду, де й пояснили, як саме треба оцінювати діяння нардепів, які зловживали гарантіями. Детальніше про рішення по Сольвару ми розповімо вже найближчим часом.

Цілком імовірно, що саме це рішення ВС стало приводом для підписання угоди Колєснікова з обвинуваченням. На що натякнула й захисниця екснардепа, говорячи, що донедавна їм було невідомо, чи вважається вчинок Колєснікова злочином.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(233) "Імовірно, рішення ВС стало приводом для підписання угоди Колєснікова з обвинуваченням. На що натякнула й захисниця екснардепа." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Імовірно, рішення ВС стало приводом для підписання угоди Колєснікова з обвинуваченням. На що натякнула й захисниця екснардепа.