4 лютого Верховна Рада у першому читанні підтримала розблокування великої приватизації. ЗА — 284 голоси.

Напередодні, 3 лютого, Комітет з питань економічного розвитку підтримав Урядовий законопроєкт 4543 щодо розблокування великої приватизації, а сьогодні його уже прийняли за основу депутати в сесійній залі.

Радо підтримуємо курс на приватизацію і залучення інвестицій в економіку України!

Нагадаємо, велика приватизація — це приватизація майна, вартість якого перевищує 250 млн грн. Його продаж здійснюється із залученням спеціальних радників, що готують об’єкт до приватизації та шукають потенційних інвесторів для проведення аукціону.

Зараз у переліку об’єктів на велику приватизацію є:
“Центренерго”,
“Одеський припортовий завод”,
“Азовмаш”,
“Електроважмаш”,
Готель “Президент”,
Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) тощо.

Ще навесні 2020 року Україна через епідемію COVID-19 відмовилась від проведення великої приватизації до стабілізації ситуації на світових ринках.

Проте тема актуалізувалася восени 2020-го. 2 вересня 2020 року парламент прийняв закон, яким наклав мораторій на проведення великої приватизації до кінця карантину. Але підготовка об’єктів до продажу могла продовжуватись. Тоді ж Рада доповнила закон про приватизацію статтею про парламентський контроль за приватизацією, який здійснює економічний комітет. А вже 9 вересня 2020 року Кабмін прийняв програму пріоритетних дій, яка передбачає приватизацію найбільших держпідприємств.

Сьогодні Держбюджет України потребує додаткових ресурсів для боротьби з пандемією і якнайшвидшого відновлення активності. На правду, економіка України й без того потребує значних інвестицій для стабільного розвитку нашої держави, а не лише покриття дефіциту бюджету.

Крім того, велика приватизація — це потужний крок у боротьбі з корупцією. Саме тому за результатами Індексу сприйняття корупції у рекомендаціях на 2021 рік ТІ Україна вказала на необхідність на законодавчому рівні скасувати норму, що забороняє проводити аукціони з продажу об’єктів на період карантину.

У запобіганні “схемам” і договорнякам також дуже допомагають ініціативи, що були створені на громадських засадах, а потім перейшли державі. Наприклад, система Prozorro.Продажі, яка вже довела показала свою зручність та прозорість при приватизації готелю “Дніпро”. Впровадження таких систем — це теж великий крок, наслідки якого ми відчуваємо сьогодні і ще краще відчуємо з часом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(331) "Велика приватизація — це потужний крок у боротьбі з корупцією. Саме тому за результатами Індексу сприйняття корупції у рекомендаціях на 2021 рік ТІ Україна внесла відповідний пункт." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Велика приватизація — це потужний крок у боротьбі з корупцією. Саме тому за результатами Індексу сприйняття корупції у рекомендаціях на 2021 рік ТІ Україна внесла відповідний пункт.