Програма «Прозорі міста» Transparency International Ukraine анонсує новий рейтинг міст і щорічне вимірювання стану публікації відкритих даних в українських містах. 

Вже цієї осені аналітична команда програми «Прозорі міста» презентує методологію майбутнього рейтингування Open Data. Наступної весни запланована презентація результатів першого пілотного дослідження.

Ідеться про перевірку кількості та якості обов’язкових наборів відкритих даних, опублікованих міською радою та її виконавчими органами. Також аналітики планують перевірити відповідні документи ОМС, які регламентують сферу відкритих даних, та вплив опублікованих даних на функціонування органів місцевого самоврядування та життя містян.

А поки ТІ Ukraine запрошує представників міських рад та громадськості, що працюють зі сферою відкритих даних, долучитися до обговорення драфту методології та надати зворотний зв’язок щодо запропонованих командою підходів до дослідження.

Щоб першими отримати проєкт методології, мати змогу вплинути на критерії оцінювання, висловити свої застереження та внести пропозиції, залиште свої контакти за посиланням: https://bit.ly/3WCXyTu 

 

Публікація підготовлена за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev. Партнер у реалізації проєкту — Transparency International Ukraine.

Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International. З 2012 року TI Ukraine допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах. ТІ Ukraine започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності.

Протягом 2017–2022 років програма щорічно формувала Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Після повномасштабного вторгнення програма започаткувала дослідження стану муніципальної прозорості в умовах широкомасштабної війни з росією. У 2024 році команда презентувала друге дослідження, в якому оцінила 80 міст. Статус «прозорих» отримали 5 міст, 23 — «частково прозорих», інші 52 міста були визнані «непрозорими».

Програма розробляє якісну аналітику щодо різних аспектів взаємодії влади та громадян, прозорості та підзвітності у містах України. Зокрема йдеться про процеси деколонізації, житлову політику, стан відкритих даних на локальному рівні та ін.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(419) "ТІ Ukraine запрошує представників міських рад та громадськості, що працюють зі сферою відкритих даних, долучитися до обговорення драфту методології та надати зворотний зв'язок щодо запропонованих командою підходів до дослідження." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ТІ Ukraine запрошує представників міських рад та громадськості, що працюють зі сферою відкритих даних, долучитися до обговорення драфту методології та надати зворотний зв'язок щодо запропонованих командою підходів до дослідження.