Transparency International Ukraine та Центр протидії корупції закликають Вищу кваліфікаційну комісію суддів України якнайшвидше призначити шістьох міжнародних експертів для участі у доборі антикорупційних суддів. Затягування запуску роботи Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) унеможливлює їхню повноцінну роботу та не залишає їм достатньо часу для аналізу кандидатів до антикорупційного суду.

 

14 вересня міжнародні організації передали Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) єдиний узгоджений список із 12 кандидатів, з-поміж яких ВККС має призначити 6 членів до складу ГРМЕ.

Висловлюємо подяку міжнародним партнерам України за підготовку консолідованого списку. Ми також підтримуємо рішення ВККС оприлюднити перелік кандидатів до складу ГРМЕ.

Усі дванадцять кандидатів мають широкий досвід із розслідування, підтримки обвинувачення або здійснення судочинства у корупційних справах за кордоном. Окремі із них також мають досвід роботи у національних комісіях із суддівської етики:

  1. ГУТАУСКАС, Аурелійус – суддя Верховного Суду.
  2. ДЕНКЕР, Флемінг Сі – екс-заступник державного прокурора в Управлінні з розслідування особливо важливих економічних злочинів.
  3. ЕСКОБАР МЕДЖІА, Клаудіа – екс-суддя апеляційного суду.
  4. ЗАЖЕЧНИ, Тед – суддя Суду королівської лави у провінції Саскачеван (Канада).
  5. КАСТРЕСАНА ФЕРНАНДЕЗ, Карлос – начальник відділу кримінального права в юридичній фірмі.
  6. КЕССЛЕР, Джованні – екс-голова Агентства митниці та монополій Італійської Республіки.
  7. КОРДІ, Роберт Джей – cуддя Верховного Суду штату Массачусетс (США) у відставці.
  8. ЛАЗАРОВА ТРАЙКОВСЬКА, Мір’яна – екс-голова Першої секції Європейського суду з прав людини.
  9. ТРАССЛЕР, Маргеріт Джей – комісар з питань етики у провінції Альберта (Канада).
  10. ФАЙЕРСТОУН, Томас – адвокат.
  11. ХАРРІС, Лорна — британський прокурор у відставці.
  12. ХУПЕР, Сер Ентоні — суддя апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці.

 

Оприлюднення кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів сприятиме прозорості та чесності конкурсу, які ВККС важливо забезпечити на всіх його етапах, а не лише на старті. Тому звертаємо увагу на ряд потенційних ризиків.

 

  1. Затягування із призначення членів ГРМЕ

Затримка із призначенням членів ГРМЕ позбавить їх часу на якісний та своєчасний  аналіз кандидатів. Це нівелює ключову ціль участі міжнародних експертів у доборі антикорупційних суддів. Нагадуємо, що міжнародні експерти та ВККС ухвалюють спільне рішення щодо відповідності кандидатів критеріям доброчесності та професійної етики. Спільне засідання міжнародних експертів та ВККС потрібно провести не пізніше, ніж за тридцять днів після оголошення результатів іспитів кандидатів. Відтак, можлива ситуація, коли ГРМЕ матиме обмежений час для аналізу понад 300 кандидатів. Будь-яке зволікання із призначенням ГРМЕ і стартом їхньоїроботи може бути сприйнято як умисне блокування участі міжнародних експертів, а отже — підриватиме довіру до конкурсу.

Звертаємо увагу, що закон не дає ВККС права запроваджувати додаткові процедури обрання міжнародних експертів.

 

  1. Створення діяльності ГРМЕ не передбачених законом регламентних перешкод

Згідно з законом ВККС не має права встановлювати додаткові вимоги щодо діяльності ГРМЕ. Зокрема, ВККС не може вимагати від ГРМЕ письмових висновків щодо кандидатів, обмежувати ГРМЕ у джерелах інформації чи визначати, які докази ГРМЕ може вважати надійними. Міжнародні експерти, своєю чергою, повинні отримати повний доступ до інформації про кандидатів з метою виконання своєї функції встановлення відповідності кандидатів критеріям доброчесності.

Нагадаємо, що 18 вересня Верховний Суд України визнав протиправними та нечинними положення Регламенту ВККС, якими встановлено не передбачені законом вимоги щодо висновків Громадської ради доброчесності та право ВККС не розглядати висновки, які не відповідають таким вимогам.

 

Щоб не допустити зазначених вище потенційних негативних процесів та наслідків закликаємо ВККС:

  • невідкладно обрати членів ГРМЕ шляхом відкритого рейтингового голосування;
  • забезпечити умови для безперешкодної роботи ГРМЕ та повного доступу до інформації про кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду;
  • оприлюднити положення регламенту, які визначатимуть порядок роботи Громадської ради міжнародних експертів у межах Закону України “Про Вищий антикорупційний суд”.