Вищий антикорупційний суд запрацює 5 вересня.

З цього дня клопотання та обвинувальні акти у топ-корупційних справах почнуть надходити до Антикорсуду, а Апеляційна палата прийматиме скарги на рішення судів перших інстанцій. Так само до Антикорупційного суду перейдуть кримінальні провадження, судовий розгляд яких не закінчено до 5 вересня 2019 року.

Крім того, сьогодні на зборах судді обрали Голову Вищого антикорупційного суду. Нею стала Олена Танасевич.

Вибори проходили методом таємного голосування і відбулися не одразу — спершу жоден із претендентів не міг набрати необхідну кількість голосів. Зрештою, за Олену Танасевич віддали голос 23 з 37 суддів.

До того вона працювала суддею Печенізького районного суду Харківської області. Кандидат юридичних наук, вільно володіє англійською мовою. У переліку кандидатів, які, на думку громадськості, не є гідними вершити правосуддя у Антикорупційному суді, її нема. До слова, вона також набрала найбільшу кількість балів у рамках добору до ВАС.

Судді також визначилися і з заступником голови Вищого антикорупційного суду. Ним став Євген Крук, який працював адвокатом. Голова та заступник Антикорупційного суду — це єдині адміністративні посади у ВАС.

ТI Україна з нетерпінням чекає на початок роботи Антикорупційного суду і вірить у спроможність новоствореної інституції неупереджено та в розумні строки виносити вироки у справах проти топ-корупції, а також стати каталізатором змін для всієї судової системи.

До того часу ще потрібно набрати апарат та помічників суддів і вирішити питання з матеріально-технічним забезпеченням. Новообрана голова суду Олена Танасевич звернеться до органів влади з метою забезпечити роботу суду до цього часу.