У продовження нашого освітнього матеріалу про малу приватизацію пропонуємо вам ознайомитися з покроковою інструкцією для моніторингу лотів малої приватизації. Для кращого розуміння за приклад візьмемо один конкретний об’єкт. 

Вибір об’єкта для моніторингу

Для того, щоб проаналізувати процедуру приватизації спершу потрібно знайти об’єкт, який нас цікавить, на порталі Прозорро.Продажі. Для цього варто застосувати фільтри пошуку: вибираємо «Реєстри» – «Об’єкти приватизації». Далі можна відсортувати об’єкти за статусом, організатором, регіоном тощо. На цьому прикладі ми відсортували за організатором РВ ФДМУ по м. Києву:

Далі ми можемо перейти до аналізу безпосередньо аукціонів, які оголосили чи вже відбулись у системі. Такий пошук можна здійснювати двома способами: за фільтрами на головній сторінці порталу Прозорро.Продажі або за допомогою аналітичного модуля системи.

Спосіб 1: Пошук за фільтрами 

Ми обрали лоти для перевірки малої приватизації, що були оголошені РВ ФДМУ по м. Києву. Зацікавили нас вже завершені процедури, де договір купівлі-продажу підписано.

Сортуємо за фільтрами: «Організатор», «Статус», вид аукціону виставляємо за допомогою фільтру «Оголошення». 

Можна додатково відсортувати за датою, регіоном та видом майна. Принцип – той самий.

Спосіб 2: Пошук за допомогою аналітичного модулю

Для пошуку натискаємо вкладку «Аналітика» на головній сторінці Прозорро.Продажі. Далі вибираємо перемикач «Аукціони» ліворуч.

Аукціони можна відсортувати за роком (для прикладу 2020 рік) та типом процедури (мала приватизація). Усі фільтри у модулі аналітики є клікабельними, тобто натискаючи на будь-який з них, дані на вашій сторінці змінюватимуться автоматично.

Далі обираємо статус аукціону:

І організатора:

Потім за посиланням ліворуч можна перейти на сторінку аукціону, який вас зацікавив.

Перевірка аукціону

Ми обрали для моніторингу аукціон РВ ФДМУ по м. Києву з продажу адміністративної будівлі: UA-PS-2021-01-17-000007-2.

На сторінці завжди зазначено, що це за аукціон: аукціон з умовами або без, аукціон зі зниженням стартової ціни (на 50%) або голландський аукціон (аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни).

Варто перевірити, чи були інші аукціони за цим об’єктом. Для цього знаходимо «Інформаційне повідомлення» в розділі документації:

Прокручуємо вниз сторінку, що відкрилася, і бачимо всі аукціони. 

У нашому випадку, перший був успішний. Якщо б за першим разом продати об’єкт не вдалося, то автоматично запустився би другий аукціон. Якщо не успішний і другий, то далі відбувається третій аукціон. Усі аукціони з активними посиланнями були б доступні на сторінці інформаційного повідомлення. Якщо ці аукціони наявні, то рекомендуємо проаналізувати кожен окремо.

При моніторингу аукціону насамперед перевіряємо документацію. Починаємо з пошуків текстового інформаційного повідомлення. 

У цьому випадку інформаційне повідомлення є в розділі «Документація аукціону». Оскільки запуск аукціонів приватизації є автоматичним, то порушення найчастіше можна виявити саме за допомогою інформаційного повідомлення.

По-перше, перевіряємо наявну інформацію про об’єкт. 

Перелік інформації, яка має бути зазначена в оголошенні, визначена ст. 21 Закону України «Про приватизацію державної і комунальної власності» та п.24 Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу Постанови КМУ №432

Подивимось інформаційне повідомлення нашої адміністративної будівлі:

Одразу бачимо порушення – нестачу необхідної інформації, зокрема:

1) відсутні дані про земельну ділянку, на якій розташована будівля. В інформаційному повідомленні має бути вказано: місцезнаходження, кадастровий номер (за наявності), площа, цільове призначення земельної ділянки, інформація про особу, якій земельна ділянка належить на підставі права власності або права користування, інформація про наявність обтяжень (наприклад, арештів) на земельну ділянку.

2) не вказано всієї інформації про договір оренди: в оголошенні зазначено номер договору та дату укладення, а також строк дії договору, проте відсутні дані про найменування орендаря, розмір орендованої площі та розмір місячної орендної плати.

По-друге, варто перевірити, чи не належить обране вами майно до об’єктів незавершеного будівництва та об’єктів соціально-культурного призначення. 

Окремі вимоги до оформлення інформаційного повідомлення також встановлюються при продажі підприємств (єдиних майнових комплексів або пакетів акцій). Вони визначені ст. 21 Закону України «Про приватизацію державної і комунальної власності».

Якщо ви проводите моніторинг продажу об’єктів державної власності, то варто пошукати ваш об’єкт на проталі privatization.gov.ua. У віртуальній кімнаті даних є додаткові документи та презентації об’єкта. Ось, наприклад, наша адміністративна будівля на цьому порталі.

Таку перевірку доцільно здійснювати, бо інколи в документах на privatization.gov.ua може бути інформація про об’єкт, яка не висвітлюється на Prozorro.Продажі

По-третє, варто перевірити учасників завершеного аукціону, за яким ви здійснюєте моніторинг.

Внаслідок змови учасники аукціону можуть змусити організатора продати своє майно на 50% дешевше, наприклад, якщо один із можливих змовників, який виявився переможцем, відмовився від підписання договору, а отже, аукціон було визнано таким, що не відбувся, і це запустило другий аукціон зі зниженням стартової ціни уже на 50%. 

Варто звернути увагу на ознаки можливої змови учасників аукціону: однаково оформлені документи, однакові вихідні номери документів та помилки, однакові бенефіціари, адреси або контактні дані, однакові прізвища учасників фізичних осіб або бенефіціарів (керівників) юридичних осіб, що може свідчити про родинні зв’язки таких осіб.

В обраному нами для моніторингу аукціоні є ознаки можливої змови. В учасників аукціону ТОВ “БК”БУДІВЕЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ” і ТОВ “СІСТЕМБУД” однаково названі та оформлені документи, завантажені в один день:

Тексти та бланки заяв на участь в аукціоні ідентичні:

Гарантійні та реєстраційні внески зроблені в одному й тому самому відділенні банку:

Крім того, переможець аукціону ТОВ “БК “БУДІВЕЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ” відмовився підписувати договір, після чого право на підписання договору перейшло до учасника із наступною нижчою ціновою пропозицією ТОВ “СІСТЕМБУД”. Останній договір підписав і виконує його. 

Такі факти дають підстави припускати, що між цими учасниками аукціону мала місце змова, що може трактуватися як спотворення результатів торгів відповідно до практики Антимонопольного комітету України. 

Наразі на Prozorro.Продажі не можливо відстежити інформацію про виконання договору, зміни до нього або розірвання. На порталі публікується лише укладений договір. Але цю інформацію можна перевірити на будь-якому електронному майданчику. Ось, для прикладу, інформація про виконання договору за нашим лотом, що міститься під кнопкою «Завершення приватизації»:

Підсумовуючи, зазначимо, що за 2,5 роки з моменту впровадження електронних аукціонів малої приватизації, система стала настільки автоматизованою, що найчастіші порушення це відсутність певної інформації про об’єкт та змова учасників торгів.