1 січня набули чинності законодавчі зміни щодо викривачів корупції. Transparency International Ukraine неодноразово наголошувала на необхідності окремого закону. Це важливий інструмент у боротьбі з корупцією, який уже довів свою ефективність у світі.

Відтепер держава гарантує викривачам: конфіденційність та анонімність; безпеку викривача та його близьким; безоплатну правову та психологічну допомогу; відшкодування витрат на адвоката; право на винагороду у розмірі 10% за певних обставин; заборону дискримінації та ін.

Попередні гарантії захисту викривачів корупції були доволі обмежені та радше декларативні. Викривачі часто не могли скористатися своїми правами та отримати належний захист, залишаючись віч-на-віч із системою. Цей закон — перший крок. Бо захисту так само потребують і викривачі у сферах порушення прав людини, екології, безпеки харчів тощо”, – зазначив юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко.

Наявність сильного законодавства про захист викривачів корупції працює відразу в багатьох напрямках: корупціонери відповідають перед законом; до бюджету надходять кошти; росте розкриття злочинів; держава покращує свої позиції в рейтингу сприйняття корупції, а інформатор отримує винагороду.

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року Президент подав невідкладний законопроєкт №1010 про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо викривачів корупції. А 17 жовтня парламент підтримав його у другому читанні та в цілому.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.