Сьогодні, 20 грудня, Президент Зеленський підписав закон про зміну порядку добору суддів КСУ (законопроєкт #7662), ухвалений Верховною Радою минулого тижня. 

Це сталося одразу після того, як учора, 19 грудня, Венеційська комісія опублікувала оновлений висновок щодо процедури добору суддів КСУ. У ньому вона, зокрема, наголосила, що у Дорадчу групу експертів, яка перевірятиме кандидатів у судді, необхідно включити ще одного, сьомого члена з незалежних міжнародних експертів. 

Ухвалений закон передбачає лише шестеро членів ДГЕ — троє незалежних експертів від міжнародних партнерів та троє українських політичних призначенців, без голосу яких жодне рішення ухвалити неможливо. Сьомий незалежний експерт мав би нівелювати політичний вплив на комісію. Саме тому громадські організації закликали Президента ветувати проєкт. 

Також Венеційська комісія наголосила, що кандидати на посаду судді КСУ, щодо яких ДГЕ ухвалила оцінку “не відповідає” (вимогам) повинні бути виключені з подальшого процесу відбору та не повинні призначатися. Але наразі закон дозволяє призначати таких кандидатів. Це нівелює увесь конкурс. Можлива ситуація, коли ДГЕ визначить кандидата як не відповідного, проте Верховна Рада чи з’їзд суддів все одно зможуть його призначити.

Тож у теперішньому вигляді закон про “реформу” КСУ не враховує рекомендації Венеційської комісії та заклики громадянського суспільства, загрожує демократії і євроінтеграції.

Офіс Президента вже контролює п’ятеро суддів КСУ. Попереду — три призначення від парламенту, де партія “Слуга народу” складає монобільшість, і два призначення за квотою з’їзду суддів. 

Якщо ці призначення відбудуться відповідно до ухваленого і підписаного закону, який не забезпечує незалежного відбору, вже навесні політична влада повністю контролюватиме Конституційний Суд. Це — пряма загроза демократії в Україні. 

Новоприйнятий закон також порушує міжнародні зобов’язання України. Реформа добору КСУ — під #1 серед семи пріоритетів, пов’язаних із отриманням Україною статусу кандидата на вступ до ЄС і відкриттям перемовин про вступ. Рішення Європейської ради про надання Україні статусу кандидата чітко каже, що реформа має відбуватися відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, які підписаний Президентом закон ігнорує.

Відтак, впровадження цього законопроєкту в такому вигляді загрожує верховенству права, демократії і євроінтеграції України.

Тому ми закликаємо:

  • Венеційську комісію та інших міжнародних партнерів не делегувати експертів у Дорадчу групу з відбору суддів КСУ допоки не будуть внесені зміни до закону, які відповідають рекомендаціям ВК;
  • народних депутатів негайно внести зміни до ухваленого закону, якими привести його у відповідність до рекомендації Венеційської комісії, насамперед включити до складу Дорадчої групи експертів сьомого члена, делегованого міжнародними партнерами України. 

 

Фундація DEJURE

Центр протидії корупції

ВГО “Автомайдан”

StateWatch 

Transparency International Ukraine

Рух ЧЕСНО

Антикорупційний штаб

Anti-corruption Research and Educational Center 

Bihus.Info

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(216) "Впровадження цього законопроєкту в такому вигляді загрожує верховенству права, демократії і євроінтеграції України." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Впровадження цього законопроєкту в такому вигляді загрожує верховенству права, демократії і євроінтеграції України.