Transparency International Ukraine закликає Уряд спростити процедуру закупівель для боротьби з COVID-19.

20 березня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову #225. Вона визначила перелік товарів, послуг і робіт, які належать до категорії спрямованих на боротьбу з коронавірусом, і визначила порядок їх закупівлі.

Цей порядок, замість того щоб спростити закупівлі життєво необхідних товарів і ліків в умовах епідемії, лише ускладнив процедуру. Згідно з ним, замовники можуть укласти договір з постачальником лише через 48 годин після публікації річного плану закупівлі.

В умовах дефіциту, коли постачальника знайти і так складно, 48 годин можуть коштувати реальних життів. До того ж, постачальники віддають товар тим, хто швидше заплатить. А щоб підписати договір з державним замовником, вони змушені ще й збирати довідки. Такі умови невигідні обом сторонам.

Порядок закупівель має бути спрощений, щоб забезпечити здоров’я людей. Це розуміє бізнес, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і громадські організації.

Людські життя — це найголовніша цінність. Їхнє збереження зараз потребує оперативних закупівель засобів індивідуального захисту, ліків та медичного обладнання.

Transparency International Ukraine закликає Уряд внести зміни до Постанови № 225.