За останні дні Україну сколихнула низка масштабних корупційних скандалів.

Після журналістського розслідування про завищення вартості  продуктів для військових, усю Україну шокувало затримання співробітниками НАБУ заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України під час отримання неправомірної вигоди у 400 тис. доларів. Після цього з’явилось ще одне журналістське розслідування щодо ймовірного набуття нардепом вартісної нерухомості у центрі Києва. Нещодавно журналісти також оприлюднили дані, які свідчать про можливе незаконне отримання подарунків заступником Генерального прокурора Олексієм Симоненком.

Ці події підтвердили, що навіть під час повномасштабної війни корупція не зникла серед українських чиновників. Водночас для збереження довіри суспільства та міжнародних партнерів важливо виявляти такі випадки серед посадовців і притягати таких осіб до відповідальності.

Важливим кроком для цього має стати відновлення подання посадовцями та депутатами електронних декларацій. 

Відповідний законопроєкт №8071 був ще у листопаді схвалений відповідальним Комітетом Верховної Ради, проте досі не ухвалений парламентом навіть у першому читанні.

Наразі посадовці та депутати не подали декларації навіть за 2021 рік. Адже у березні 2022 року, зважаючи на повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада звільнила всіх публічних службовців від такого обовʼязку.

За тодішніх умов такий крок можна було вважати виправданим. Проте сьогодні для чиновників, що працюють далеко від зони бойових дій, не існує жодних перепон для заповнення інформації про свої статки.

Посли країн G7 в Україні вже назвали негайне відновлення декларування одним із пріоритетів на 2023 рік для України. Водночас для початку переговорів про вступ України до ЄС нам треба виконати рекомендацію про посилення боротьби з корупцією.

Збереження довіри суспільства й міжнародних партнерів до влади є критично важливим в умовах війни. Після останніх корупційних скандалів відновлення декларування стало б важливим сигналом для громадськості та наших міжнародних партнерів про те, що Україна лишається відданою боротьбі із корупцією, а бюджетні кошти від українських платників податків та допомога міжнародних партнерів використовуються відповідально.

Громадськість вимагає невідкладно відновити для посадовців обов’язок подання електронних декларацій, прийнявши за основу законопроєкт №8071 та оперативно доопрацювавши його для прийняття у другому читанні. 

Transparency International Ukraine

Центр протидії корупції

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

StateWatch

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції (ACREC)

Рух ЧЕСНО

Антикорупційний штаб

Громадська рада при НАЗК 

Інститут законодавчих ідей

Платформа Громадський Контроль

Рада Громадського контролю НАБУ 

Фундація DEJURE

Bihus.Info

Харківський антикорупційний центр