Один недобрий закон щодо декларування ветували, але є ще один недобрий (поки що) законопроєкт.

Це ЗП №9587-д і він пропонує запровадити автоматизовану фіксацію несвоєчасної подачі декларацій. Першу його версію ми аналізували тут: https://bit.ly/3Pe2r1F

Зокрема ми критикували норму щодо автоматичного застосовування штрафів за неподання декларації без уточнення причин. А вони можуть бути поважними.

Але повний текст законопроєкту після його підтримки у другому читанні і зі шкідливими правками нардепів опублікували лише сьогодні. Ми в Transparency International Ukraine відразу його проаналізували і прийшли до висновку, що документ потребує суттєвого доопрацювання. 

Що з ним не так?

Фактично, декларанти зможуть «відкупитися» від брехні в декларації та невнесення себе до Реєстру корупціонерів. Це вартуватиме 17-42,5 тис. грн штрафу при брехні на суму до 1 млн 342 тис.

А ще у новому законі зберігається квазісудова роль НАЗК, зокрема у автоматичному штрафуванні за недекларування. Так, Агентство, згідно з законом, зможе частково перебирати на себе судову функцію, що суперечить Конституції.

Проте у цьому законопроєкті є й позитивні моменти. Наприклад, запровадження термінів перебування в Реєстрі корупціонерів, затвердження переліку поважних причин для неподання декларацій.

Детальний аналіз законопроєкту читайте в матеріалі:  «Потрібне ще одне вето: як прийнятий законопроєкт №9587-д може зіпсувати систему е-декларування»

В цілому ми переконані, що Президенту необхідно ветувати цей законопроєкт і також повернути його в Раду. Адже така ініціатива може спричинити значне послаблення антикорупційної реформи, чого нам точно не треба.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(331) "Фактично, декларанти зможуть «відкупитися» від брехні в декларації та невнесення себе до Реєстру корупціонерів. Це вартуватиме 17-42,5 тис. грн штрафу при брехні на суму до 1 млн 342 тис." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Фактично, декларанти зможуть «відкупитися» від брехні в декларації та невнесення себе до Реєстру корупціонерів. Це вартуватиме 17-42,5 тис. грн штрафу при брехні на суму до 1 млн 342 тис.