8 травня — Кабмін має втрутитись у скандал, пов’язаний з підвищенням Богдана Юлика в Укравтодорі. Нагадаємо, що перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов опублікував наказ в.о. Голови Укравтодору Славоміра Новака. У ньому той фактично наділив Богдана Юлика повноваженнями свого заступника — без погодження цієї кандидатури з Кабміном. І попри те, що в Укравтодорі зазначили, що Богдан Юлик не має стосунку до скандального поділу ремонту доріг на відрізки по 40 метрів — це не так.

Вважаємо такі заяви Укравтодору маніпулятивними, а покривання Богдана Юлика керівником автодору — неприпустимим.

Тепер до фактів, які доводять причетність тодішнього очільника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області (далі — САД) Богдана Юлика до зловживань при укладанні договорів.

Попри те, що в рамках реформи дорожньої сфери дороги місцевого значення були передані на баланс обласним державним адміністраціям, замовником у розумінні Закону України “Про публічні закупівлі” на ремонт таких доріг було визначено саме САД

Так, відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 11.05.2018 року № 373-од, Службу автомобільних доріг у Тернопільській області визначили замовником робіт і послуг з поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Тернопільській області. З цього моменту, всю відповідальність за організацію закупівель було покладено на САД та її тендерний комітет, який зобов’язаний був діяти відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”.    

Також згідно з Положенням про Службу автомобільних доріг у Тернопільській області, метою її діяльності є організація утримання в належному технічному стані та розвиток мережі автомобільних доріг загального користування, які поділяються на дороги місцевого та державного значення. А предметом діяльності САД є, серед іншого, здійснення функцій замовника по всьому комплексу дорожніх робіт.

Усі договори на ремонт зазначених відрізків доріг підписував Богдан Юлик, оплата здійснювалася з казначейських рахунків САД. Більше того, згідно п 4.2. Положення про Службу автомобільних доріг, Начальник Служби укладає угоди від імені Служби та несе персональну відповідальність за виконання покладених на Службу завдань. Тому, стверджувати в таких умовах про непричетність до “скандального поділу автодоріг” недоречно.

Після того, як стало відомо про можливе переведення Богдана Юлика до Укравтодору, Громадською організацією “Трансперенсі Інтернешнл Україна” ще на початку квітня було скеровано листа до Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України та Укравтодору з проханням не допустити підвищення осіб, які можуть бути причетні до порушень у сфері закупівель. Проте, Укравтодор вирішив підготувати відписку.  

Богдан Юлик не тільки не був притягнутий до відповідальності за схематоз з дробленням доріг та уникненням тендерів, про який написали Наші Гроші.Львів. Натомість він був призначений начальником відділу контролю та документального забезпечення Укравтодору та набув статусу державного службовця. 24 квітня голова Укравтодору Славомір Новак запропонував Кабінету Міністрів призначити Богдана Юлика своїм першим заступником. Не зважаючи на те, що Кабмін дебатував зазначене питання і не виніс такого рішення, вже 25 квітня голова Укравтодору  Наказом №137 уповноважив Богдана Юлика на функції, які по суті є функціями заступника.

Таким чином, повноваження Богдана Юлика були розширені з посади начальника відділу контролю та документального забезпечення Укравтодору фактично до повноважень заступника. Такі дії дали змогу Славоміру Новаку, уникаючи призначення небажаних кандидатур-заступників (які погоджуються Кабінетом Міністрів України), наділити необхідними повноваженнями самостійно обраного заступника зі складу діючих співробітників Укравтодору. Нагадаємо, що Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра інфраструктури. Відповідно до ст.21 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» КМУ призначає на посаду державних секретарів міністерств, керівників та заступників керівників центральних органів виконавчої влади.

Враховуючи зазначене, вважаємо переведення Богдана Юлика в Укравтодор і наділення його невластивими повноваженнями для посади начальника відділу контролю та документального забезпечення —  неприпустимими та такими, що підривають довіру до державних інституцій, зокрема уряду, і спотворюють їх діяльність. Вважаємо, що особи, які приймають відповідні рішення, мають бути притягнуті до відповідальності згідно з діючим законодавством.

Закликаємо Кабінет Міністрів України скасувати нещодавній Наказ Укравтодору №137 від 25.04.2019 р., притягнути до відповідальності в.о. Голови Державного агентства автомобільних доріг України та провести прозорі конкурсні відбори кандидатів на заміщення керівних посад даного органу, відповідно до законодавства України.

Водночас, закликаємо контролюючі та правоохоронні органи неупереджено, об’єктивно і професійно розслідувати уникнення відкритих торгів і притягнути винних осіб до відповідальності.

Transparency International Ukraine

DOZORRO

CoST Ukraine

Платформа “Громадський контроль”

ГО “Інститут Аналітики та Адвокації”

Центр громадського моніторингу та досліджень

НАШІ ГРОШІ. ЛЬВІВ

Центр медіарозслідувань “Прозоро”

ГО “Молода Черкащина”

ГО “Криворізький Центр Розслідувань” 

ГО “Трипільський Край”

ГО “Антикорупційний штаб”

ГО “Філософія Cерця”

ГО “Жіночий антикорупційний рух”

ГО “Розвиток публічних закупівель”

ГО “Антикорупційна платформа”

ГО “Залізниця без корупції”

ГІ “За чесний тендер”

Разом проти корупції

Центр “Ейдос”

Автомайдан