29 травня – 3 червня 2019 року cоціологічна група «Рейтинг» провела моніторингове дослідження соціально-політичних настроїв українців. То чого ж вони хочуть від парламентарів?

Найважливішими українці визначили здатність впроваджувати зміни (47%) та спроможність навести порядок в країні (30%). У топі також здатність партії боротися з корупцією. Цей пункт цікавить 19% населення.

Можна вважати, що боротьба з корупцією розглядається як невід’ємна складова усього процесу системних і невідворотних змін.

Вочевидь, цей суспільний запит на зміни і нові обличчя є дещо спрощеним і парасольково покриває очікування покращень у всіх сферах. Для частини українців пріоритет – підвищення рівня власного добробуту, для іншої — доступ до освіти чи лікарні, а хтось робить ставку на соціальні гарантії або ринкові умови роботи підприємств. Окрім того, є запит на швидкість і радикальність всіх цих змін.

 

Українці хочуть кращого і вірять в нього

Загалом, кількість людей, переконаних, що Україна рухається в неправильному напрямку, падає. Ще в березні 2019 року таких громадян було 66%, а вже до початку червня їхня кількість знизилася майже вдвічі — до 37%. Частка людей, які вважають, що країна рухається у правильний бік, і тих, хто не може відповісти на це запитання, майже однакова — 34% і 29% відповідно. Тобто ми спостерігаємо ситуацію, коли в суспільстві є три майже рівнозначні за розміром групи: незадоволених, оптимістично налаштованих і невизначених. Ситуація унікальна вперше за 8 років спостереження.

Іншою важливою особливістю є те, що вказаний вище розподіл характерний для всіх регіонів України. При цьому, найнижчий відсоток оптимістично налаштованого населення у Східному регіоні — 28%. А 43% жителів східних областей вважають, що все в нашій країні відбувається неправильно.

Вочевидь, щоразу після зміни влади (і Україна в цьому досвіді не унікальна) можна спостерігати зростання оптимізму, очікувань і сподівань. Подібну тенденцію ми вже помічали у 2014 році, після Революції Гідності, коли оптимістичні настрої стрімко зросли, а вже за пів року не менш стрімко впали. Тож, цілком імовірно, що й теперішні позитивні настрої неминуче призведуть до розчарувань згодом. Питання тільки в амплітуді цих коливань, і яка буде досягнута точка максиму і мінімуму.

Автор тексту: Анастасія Мазурок, керівниця відділу моніторингу і оцінки ТІ Україна

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(209) "Українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову усього процесу системних і невідворотних змін." ["quote_author"]=> string(33) "Анастасія Мазурок" }

Українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову усього процесу системних і невідворотних змін.

Анастасія Мазурок