Президент підписав законопроєкт №8381, який вносить зміни до ЗУ «Про оборонні закупівлі». 

Під час воєнного стану замовникам треба буде звітувати на Prozorro про прямі оборонні закупівлі, якщо їхня сума дорівнює або перевищує 200 тис. грн на товари і послуги та 1,5 млн грн на роботи. Це не стосується закупівель, що пов’язані зі зброєю та державною таємницею.

Публікувати звіти замовники почнуть через місяць після офіційної публікації прийнятого закону. А надалі звіт про закупівлю мають оприлюднювати протягом 10 робочих днів із дня укладення договору. Він повинен містити:

  • найменування замовника; 
  • назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником; 
  • ціну за одиницю кожної номенклатурної позиції товару (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів), ціну робіт, послуг. 

Прийнятий закон також зобов’язує їх прозвітувати про прямі договори, укладені після 24 лютого 2022 року.

Додаткові правила встановили для закупівель продуктів та послуг харчування для військових. У договорах на такі товари та послуги замовники повинні вказувати ціни та одиниці виміру всіх позицій товарів та описати калькуляцію послуг з усіма їхніми складовими. У звіті про пряму закупівлю послуг харчування потрібно додатково зазначати інформацію про складові послуг, включаючи найменування продуктів, їхню ціну та одиницю виміру, вартість окремих послуг, загальну вартість та строки оплати за продукти. Також Кабінет Міністрів буде встановлювати порядок визначення граничних цін на продукти харчування і підстави змін істотних умов таких договорів.

Комітет Верховної Ради з нацбезпеки отримав можливість повного доступу до інформації  про оборонні закупівлі — її повинні надавати на звернення протягом 10 робочих днів.

Transparency International Ukraine попереджала про низку недоліків законопроєкту №8381 та надавала пропозиції для його вдосконалення. Їх врахували частково.

Так, документ залишає ризик скасування повного звітування про оборонні закупівлі після закінчення воєнного стану, не запроваджує контролю за відповідністю оприлюдненої інформації реальності, не враховує непоказовість низки одиниць виміру товарів та взагалі має обмежене коло даних, які треба публікувати.

“Ми дотримуємося позиції, що оборонні закупівлі мають бути прозорими настільки, наскільки це максимально можливо. І що системні проблеми в цих закупівлях потрібно вирішувати також системно. Тому хоча крок до публікації частини даних про оборонні контракти — це добре, новоприйнятий закон не зможе ґрунтовно змінити ситуацію” — зауважує проєктний менеджер TI Ukraine Володимир Даценко.

У закупівлях, що не пов’язані зі зброєю, чутливою може бути інформація:

  • про постачальника, якщо його товари унікальні та критично важливі для ЗСУ, та характеристики таких товарів;
  • точне місце доставки і інколи — кількість товарів, якщо це може вказати на чисельність військових у певному регіоні.

Ці дані необхідно залишати закритими. Усю іншу інформацію приховувати не потрібно. І крім цього, варто вдосконалювати самі процеси забезпечення сфери оборони та підвищувати якість закупівель.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.