Укрзалізниця готова заплатити понад 30 млн грн за оновлення вбиралень на вокзалах у Києві. Вона оголосила два тендери на їх ремонти:

У переліку товарів, які зазначив замовник у своїх тендерних вимогах, є чимало дорогих позицій.

Зокрема Укрзалізниця хоче придбати 163 йоржики для унітазів Colombo B6206 Lulu. Вони мають колір золота, і коштують у межах 810 тис. грн за один.

Також у списку є 3 біде з функцією унітазу TOTO Neorest AC. У мережі його можна знайти за 380 тис. грн. Серед характеристик — омивання з функцією масажу, регулювання температури підігріву сидіння та дистанційне управління змивом унітазу. Схожа історія і з душовими гарнітурами, які повинні мати декілька масажних режимів, сенсорними диспенсерами для туалетного паперу і так далі.

За правилами, на відкритих торгах бізнес може пропонувати аналоги прописаних у документації товарів. Однак вони повинні мати такі самі, або кращі характеристики, як у вказаних товарів. Тому запропонувати щось дешевше буде важко.

Крім цього, Укрзалізниця виписала кілька потенційно дискримінаційних вимог у свої тендери. Разом з іншими документами, бізнес має подати на торги акт огляду об’єкту з підписом від уповноваженої особи замовника. Також потенційні підрядники мають надати аналогічні договори. Однак лише за останні 2 роки і на ремонт саме громадських вбиралень.

Модернізувати будуть як платні, так і безкоштовні туалети. Вони справді потребують ремонту, і добре, що його хочуть зробити функціональним та красивим. Однак потрібно зберігати баланс і підібрати більш раціональні варіанти устаткування.