Сьогодні Антикорсуд закрив три справи по 366-1 ККУ — декларування недостовірної інформації.

Другу справу Труханова щодо можливої брехні в його декларації — щодо недекларування ним майна ексдружини на 32 і 18 млн грн. Раніше ВАКС закрив справу щодо недекларування мером Одеси майна на 16 млн грн.

А ще — щодо ексголови Держекоінспекції Андрія Заїки та заступника голови Держрибагентства Володимира Фалея.

Ми вирішили нагадати, за кого ми ще вдячні Конституційному суду і його рішенню про скасування відповідальності за недостовірне декларування.

Для початку — про закриті справи за статтею 366-1 і “врятованих” завдяки рішенню Конституційного суду. Про що говорило слідство?

– Радник Кличка, екснардеп Білоцерківець: не вказав об’єкти нерухомості у Києві на 3,8 млн грн, які перебували у власності та користуванні членів його сім’ї.
– Мер Одеси Труханов: дві справи щодо недекларування ним його майна і колишньої дружини.
– Ексгендиректор “Укроборонпрому” Букін: не вніс до електронної декларації доходи, дві квартири вартістю понад 3 млн грн, земельну ділянку в Києві та два автомобілі Range Rover за 10 млн грн.
– Ексголова Запорізької ОДА Бриль: не вказав у деклараціях елітне майно та доходи та загальну суму близько 43 млн грн.
– Суддя Молібога: у різні роки не вказав дві земельні ділянки, автомобіль Audi Q7 та дохід дружини сумарно на понад 2 млн грн. Утім ВАКС розглядає ще справу — щодо отримання неправомірної вигоди за рішення про непритягнення до адміністративної відповідальності.
– Суддя Толкачова: не вказала про отриману позику у 660 тис. грн.
– Ексголова Держекоінспекції Заїка: недекларування майна на 60 млн грн протягом 2015-2016 років.
– Експосадовець Держрибагентства Володимир Фалей: недекларування боргу на 1,8 млн грн за 2016-2018 роки.

+1 скасований вирок: у справі Надії Посунся (судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці), яка обвинувачувалася в умисному неподанні декларацій.

І всі вони тепер вільні. Принаймні від звинувачень за статтею про недостовірне декларування. А скільки ще буде!

Нагадаємо, станом на 28 жовтня детективи розслідували 111 справ за кваліфікацією статті 366-1.
В межах цих проваджень в НАБУ досліджували близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до е-декларацій. 34 справи скеровано до суду. Стосовно 13 осіб є рішення суду — 6 вироків та 7 закритих за нереабілітуючими обставинами справ.

До кінця року вкрай необхідно внести зміни в антикорупційне законодавство, адже зовсім скоро НАЗК потрібно буде перевіряти декларації чиновників за 2020 рік. А отже, є загроза, що недоброчесні чиновники уникнуть покарання за збагачення за кошт українців.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(287) "До кінця року вкрай необхідно внести зміни в антикорупційне законодавство, адже зовсім скоро НАЗК потрібно буде перевіряти декларації чиновників за 2020 рік." ["quote_author"]=> string(0) "" }

До кінця року вкрай необхідно внести зміни в антикорупційне законодавство, адже зовсім скоро НАЗК потрібно буде перевіряти декларації чиновників за 2020 рік.