Депутати пропонують базувати очікувану вартість закупівель на довідках про середні ціни, які видаватиме Мінекономіки. Transparency International Ukraine закликає не виносити цей законопроєкт на голосування.

Народні депутати ініціювали законопроєкт №9172, яким пропонують змінити Закон «Про публічні закупівлі» та доповнити його нормами про середній рівень цін на ринку. Оновлення покликані змінити підхід до розрахунку очікуваної вартості закупівель: прив’язати його до цінових довідок, які буде видавати підприємство зі сфери управління Міністерства економіки. Таке рішення, на думку депутатів, попередить завищення очікуваної вартості закупівель.  

Цей законопроєкт фактично дублює за змістом аналогічний №8041, який відкликали у березні. Transparency International Ukraine закликала відмовитися від цієї ідеї, тому що вона ускладнить закупівлі і містить корупційні ризики.  

Ідея уповноважити одне підприємство на видачу довідок про середній рівень цін виглядає надзвичайно. Фактично законопроєкт пропонує віддати в ручне управління питання, чи видавати таку довідку і яку ціну в ній зазначати. 

Окрім цього, таке рішення ускладнить закупівлі і збільшить їхню тривалість. Замовникам доведеться витрачати час на те, щоб отримати довідку про середню ціну для кожних відкритих торгів, спрощених і рамкових угод.

З іншого боку, самі обсяги робіт для підприємства, що буде видавати довідки, видаються нереалістичними. Згідно з даними з BI Prozorro, протягом року оголошують щонайменше 300 тисяч закупівель, для яких замовники повинні будуть одержувати довідки про середній рівень цін. У перерахунку на місяці виглядає, що лише для відкритих торгів уповноваженому підприємству доведеться видавати понад 25 000 довідок на місяць. 

Окрім довідок, ініціатори законопроєкту №9172 хочуть посилити контроль за наявністю технічних специфікацій до закупівельних договорів в Prozorro і їхнім змістом: чи всі необхідні характеристики в них описані. До того ж, зобов’язати стежити за ними планують органи Казначейства на стадії оплати. Однак ступінь вичерпності — це оціночне поняття. Тому контроль за вичерпністю може призвести до непорозумінь і навіть зловживань.

Transparency International Ukraine закликає не виносити законопроєкт 9172 на голосування, а натомість відкликати його. Попри благородну мету, він містить корупційні ризики і, що не менш важливо, відірваний від реальності.