NULL

Річний звіт ТІ Україна 2019

РІЧНИЙ ЗВІТ 2019
Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції
знизити рівень корупції в Україні
Наша місія

Стратегічні пріоритети ТІ Україна

 

Запобігання корупції:
мінімізувати можливість виникнення корупційних ризиків на національному та місцевому рівнях шляхом збільшення прозорості та підзвітності роботи органів влади.
Далі

 

 

Залучення до боротьби з корупцією:
залучити максимальну кількість прибічників та створити умови для об’єднання їх у дієву мережу, забезпечивши сталу підтримку.
Далі

 

 

Покарання корупції:
забезпечити ефективну систему покарання за вчинення корупційних правопорушень.
Далі

 

Системність: ми аналізуємо як наслідки, так і причини, пропонуючи та втілюючи комплексні рішення та механізми.
Наші цінності:
Єдність: ми команда, згуртована спільною метою. В нашій команді панує взаємоповага, взаємодовіра та відповідальність.
Проактивність: ми не чекаємо змін, а творимо їх.

Читати далі

Збалансованість: ми не ділимо світ на чорне та біле, ми прагнемо до виваженості тверджень та дій. Наша діяльність конструктивна.
Відкритість: ми відкриті, підзвітні та чесні в своїй діяльності.
Ефективність: ми досягаємо якісного результату з оптимальним використанням ресурсів та відповідаємо за нього.
Інноваційність: ми не ходимо протореними шляхами, а готові ризикувати заради пошуку нових дієвих рішень. «Think out of the box» – виходь за рамки.

Правління ТІ Україна
Андрій Вишневський
Голова Правління, Виконавчий директор ГО “Адвокат майбутнього”
Томаш Фіала
Генеральний директор української інвестиційної компанії “Dragon Capital”
Хосе Уґас
Професор, голова Правління Transparency International (2014-2017)
Андрій Рождественський
Виконавчий директор Центру лідерства УКУ

Колишні члени правління Ярослав Юрчишин (до 2019 року), Юлія Клименко (до 2019 року), Олександр Банчук (до 2019 року)

 

 

Вступне слово Андрія Вишневського

 

149
КЛЮЧОВІ РЕЗУЛЬТАТИ
Були представлені у 20 областях країни
(окрім Вінницької, Волинської, Херсонської, Черкаської областей та АР Крим)
організаторів
спікерів
запрошених учасників
співорганізаторів
5
ЗАЛУЧЕННЯ
ЗАЛУЧЕННЯ до заходів організації:
67
64
13
заходів, на яких була представлена команда ТІ Україна
Серед цих заходів організація виступала у ролі:

Читати далі

Аудиторія заходів ТІ Україна:
представники ГО 32%
журналісти 5%
юристи 4%
міжнародні партнери/організації 4%
представники бізнесу 14%
представники навчальних закладів 8%
представники державних органів 6%
представники органів місцевого самоврядування 8%
Здебільшого це – навчальні активності (тренінги, семінари, вебінари) (44%), публічні обговорення (14%), консультування, експертиза ТІ, де ми виступаємо у ролі тих, хто консультує (11%). Менше ТІ Україна була представлена в таких категоріях заходів, як мережування, презентації досліджень, звітів, конференції.
2500
унікальних контактів ми додали до бази даних за 2019 рік
56%
жінки
44%
чоловіки
37
років — середній вік учасників (наймолодшому учаснику — 17 років, найстаршому — 77)
інше 18%

29
кандидатів проаналізовано на посаду голови НАЗК. Виявлено ~45% сумнівних моментів, 9 кандидатур, пов’язаних з політикумом, та зафіксовано факти можливої неетичної поведінки у 7 осіб.
ЗАПОБІГАННЯ
50
ефірів та інтерв’ю з метою розширити дефініцію “викривач” та роз’яснити важливість перезавантаження НАЗК

Читати далі

38
міст підвищили рівень прозорості завдяки адвокації ТІ Україна
31
навчальний захід з використання аналітичних інструментів закупівель проведено
12000
звернень про порушення в закупівлях надіслано спільно з DOZORRO-спільнотою
Долучилися до конкурсу з відбору голови НАЗК. Керівниця юридичного відділу ТІ Україна стала співголовою комісії з відбору.
15
спікерів виступали на подіях, присвячених темам прозорості, підзвітності, громадської участі, у 8 областях України

юридичних аналізів законопроєктів, законів, висновків КСУ з рекомендаціями
30
4
представника входили до конкурсної та дисциплінарної комісій НАБУ та кадрової комісії ГПУ
120
кандидатів на посади суддів ВАКС проаналізовано
ПОКАРАННЯ
300
кандидатів на посади в АРМА проаналізовано
Оприлюднили дослідження щодо відповідності правам людини функції АРМА

19
країн: Бельгія, Боснія і Герцеговина, Велика Британія, Грузія, Канада, Казахстан, Литва, Молдова, Німеччина, Польща, Румунія, США, Таїланд, Туреччина, Узбекистан, Франція, Чилі, Швейцарія, Шрі-Ланка
ВІДРЯДЖЕННЯ
16
членів команди

Лише подолавши дволикість у собі, ми знайдемо шлях позбутися від корупції
Вступне слово Голови Правління ТІ Україна
Андрія Вишневського
Чому саме цінності є надважливими для протидії корупції? Бо Україна зможе перемогти у цій боротьбі, лише здійснивши і вкорінивши глибокі зміни у суспільній свідомості.

Аби нетерпимість до корупції стала справді цінністю для суспільства, нам, вочевидь, доведеться пройти складний і тривалий шлях. Адже коли йдеться про корумпованих політиків, то покарати їх вимагають майже дві третини суспільства. Втім коли мова про нас самих, власний страх бути покараним є чинником стримування проти участі в корупції менш як для 2% людей. У це важко повірити, бо виглядає надто шизофренічно — але це факт.

Насправді ж і міністр, і член парламенту, і фермер, і водій автобуса нічим не відрізняються один від одного з точки зоруморальної суб’єктності. Тож застосовувати до публічних службовців і до себе різні мірила відповідальності за корупційне діяння — нечесно. Така вибірковість є одним з драматичних проявів внутрішньої суперечності українського суспільства, яку, називаючи речі своїми іменами, важко йменувати інакше, як подвійною мораллю. Без подолання дволикості в собі ми не знайдемо шляху позбутися від корупції.

Читати далі

Вибравшись з морального болота і ступивши на твердий ґрунт, маємо визначитись з інституційними пріоритетами подолання корупції. На мою думку, найголовніших — чотири. Перший пріоритет — справедлива система перерозподілу благ у суспільстві. Другий — справедлива і доступна система правосуддя. Третій пріоритет — наскрізні системи забезпечення ціннісної цілісності та доброчесності публічних інституцій (англійською мовою — public integrity).

І четвертий — переспрямування цілей та стимулів державних систем освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та правової допомоги на розвиток людського капіталу та відповідального громадянства. Четвертий пріоритет потребує особливої уваги. Якщо система безоплатної правової допомоги та Національна служба здоров’я зуміли зробити поступ принаймні у цілепокладанні, то системи освіти та соціального захисту, попри зусилля, все ще залишаються патерналістськими й такими, що пригнічують критичне мислення, свободу волі та громадянську відповідальність. Нереформована “соціальна сфера” продовжує труїти суспільство і робить чи не найвагоміший внесок у те, аби показник у 40% українців, які сьогодні толерують корупцію, і надалі залишався високим. Це толерування створює поживний ґрунт і для політичної корупції.

Поки що Україна пронизана корупцією від пологового будинку до цвинтаря. Однак поруч з народженням “креативного класу” ми можемо спостерігати й народження “доброчесного класу”: і в бізнесі, і в державному управлінні, і у громадському секторі. Я вірю в те, що вже існує чимале коло чесних людей, які у бізнесі — важко уявити, але навіть у юридичному! — сплачують податки, не видають зарплат у конвертах та не дають хабарів. Які у владі не крадуть, не пригнічують приватних осіб і не продають індульгенції. Які в громадському секторі не роблять сумнівного бізнесу на іноземних грантах, мимохідь додаючи легітимності корумпованій владі своєю беззубою позицією.

Ми, команда TI Україна, ідентифікуємо себе частиною доброчесного креативного класу і претендуємо на роль пружини-прискорювача у протидії системній корупції та платформою для перетворення кола чесних соціально, економічно та політично активних людей на критичну масу, необхідну для безповоротних змін.

Як саме? Якщо уявити корупцію живою істотою, то вона найдужче боїться трьох речей: бути побаченою, бути непотрібною і бути покараною. Наша діяльність робить корупцію в Україні саме такою. Детальніше — читайте у нашому звіті. Але будьте обережні: він містить вірусний контент. Адже кожен рядок у тексті заражений прозорістю та доброчесністю.

5 перемог ТІ Україна у 2019 році
Вступне слово виконавчого директора ТІ Україна Андрія Боровика
2019 став роком викликів та перемог, радості та розчарувань для всіх українців. Це рік запеклої політичної боротьби на виборах, гучних журналістських розслідувань. Рік, коли ми познайомились з “турборежимом”, і рік запуску Вищого антикорупційного суду.

Минулого року ми відзначили 5 років від отримання повної акредитації члена глобального руху Transparency International. Наше 5-річчя збіглося з повним перезапуском органів влади після втечі Януковича та його поплічників. Тому ми провели конференцію “5 років боротьби з корупцією: цінності та практики”, де разом з представниками антикорупційних органів та міжнародними партнерами обговорили досягнення України в антикорупційній сфері за роки після Революції Гідності, проаналізували виклики нашого спільного антикорупційного шляху та визначили коло подальших стратегічних пріоритетів.

Попри всю складність та динамічність, для нас 2019-й запам’ятається не лише викликами, а й справжніми досягненнями, якими можна і варто пишатися.

Першим і найбільшим викликом для нас стали президентські та парламентські вибори. У своїх адвокаційних зусиллях ми намагалися залишатись об’єктивними та рівновіддаленими від усіх політичних партій, і нам це вдалося.

Другим викликом стали значні структурні зміни в нашій організації, у тому числі й на найвищому рівні. Це був мій перший рік у ролі виконавчого директора. Політична “турбулентність” вплинула й на склад Правління. Двоє членів Правління, які брали активну роль у розбудові організації вирішили продовжити свій життєвий шлях у політиці. Маю відзначити, що це жодним чином не вплинуло на нашу незаангажованість. Членами організації було обрано достойну заміну з корисним для організації досвідом.

Читати далі

А ще пройшов трирічний етап розбудови системи ProZorro.Продажі, і ми передали всі інформаційні бази на баланс держави. Тепер ТІ Україна співпрацюватиме з нею вже з точки зору громадського нагляду та підтримки ідеї прозорого продажу і розпорядження майном.

Четверте — ми успішно продовжили роботу в регіонах і з регіонами. Ми випустили другий Рейтинг прозорості 100 українських міст, і на це дослідження сьогодні орієнтуються багато міських рад. Проєкти міжнародної технічної допомоги використовують нашу методологію вимірювання прозорості у своїй роботі, а місцеві ГО завдяки їй адвокатують зміни на місцях.

І наостанок, варто згадати про нашу експертну та адвокаційну діяльність. Якщо перша половина року в цьому аспекті була переважно спокійною, то останні чотири місяці виявилися активнішими, ніж усі попередні. І все завдяки “турборежиму” у Верховній Раді та підвищеній активності роботи нових очільників держави. Ми активно долучалися, допомагали, виправляли й дописували законопроєкти та нормативні акти, які потім були ухвалені – про публічні закупівлі, оренду державного та комунального майна, перезапуск НАЗК, підслідність ВАКС. Плануємо продовжувати це робити й надалі, а також стежили за їх належним впровадженням.

У 2019-му ми знову показали, що готові долучатися до змін у країні. Адже ми долучалися не лише до розробки законопроєктів, а й безпосередньо брали на себе відповідальність, беручи участь у відбіркових комісіях представників антикорупційних органів та прокуратури. Наша представниця Катерина Риженко була співголовою з відбору голови НАЗК. А я особисто провів декілька тижнів у ГПУ, взявши участь в очищенні прокуратури від недоброчесних прокурорів.

Разом з тим, маючи очевидні досягнення у становленні державних інституцій та нових інструментів попередження корупції, ми продовжили промоцію досягнень нашої країни у різних міжнародних форматах. Ми просували не тільки успіхи України (Prozorro, ProZorro.Продажі, антикорупційна інфраструктура, електронні декларації тощо), а й досягнення саме нашої організації — проєкти громадського моніторингу та нагляду DOZORRO та Transparent Cities/Прозорі міста. До слова, у світі існує величезний запит на обмін таким досвідом, у тому числі, й від урядів інших країн.

У 2020-му ми продовжимо розвивати нові напрями діяльності. Зокрема, орієнтуючись на плани щодо нової хвилі приватизації, ми розпочали співпрацю із Фондом державного майна. Є проста логіка: що менше держави в економіці — то менше корупції на підприємствах. Тож наступного року наша організація моніторитиме, підтримуватиме та пропонуватиме нові інструменти для цього процесу.

Також ТІ Україна розпочне новий етап вимірювання прозорості міст, але цього разу з фокусом на практичний результат і користь для громадян. Ви побачите нове дихання проєкту Transparent Cities/Прозорі міста. Він стане ще масштабнішим і ще глибше оцінюватиме наслідки децентралізації та адвокатуватиме участь громадян у місцевому самоврядуванні. А наступний рік в цьому плані буде непростий, зважаючи на очікувані місцеві вибори.

У 2020-му набирає чинності нова редакція Закону України “Про публічні закупівлі”, відбуватиметься впровадження Другої закупівельної революції, тож ми будемо активно відстежувати цей процес. Разом з тим цього року набуде чинності нове законодавство щодо оренди державного і комунального майна. Ми вже готуємо проєкт DOZORRO.Sale, за допомогою якого громадянське суспільство зможе контролювати використання системи ProZorro.Продажі.

І зрештою, саме у 2020-му мають з’явитися перші серйозні вироки ВАКС у справах топкорупції. Це теж виклик, адже рівень недовіри до державних органів і судів у нашому суспільстві залишається надзвичайно високим. Тому тільки реальними справами, беззаперечними з точки зору справедливості й верховенства права, судді Антикорсуду зможуть підвищити рівень довіри до себе. А оскільки ТІ Україна від початку наголошувала на необхідності створення такого суду, його гучні вироки та правильне їх пояснення суспільству стануть викликом і для нас.

2020 рік уже показав, що буде непростим. Корупція в судовій системі, без викорінення якої годі чекати на іноземного інвестора, сумнівні призначення у правоохоронних органах нівелюють будь-які популістські гасла про еру справедливості. Спроби тиску на органи антикорупційної сфери, поглиблення розпаду і без того слабкої системи стримувань та противаг — це лише частина тих численних викликів на шляху розвитку нашої країни.

Але я переконаний, що всі ці труднощі мають стати новими можливостями. І ми знаємо, що зробимо усе, аби використати їх для максимального зниження рівня корупції та покращення життя кожного українця.

Я вірю, що наш організаційний успіх є невід’ємною частиною успіху і держави. Знаю, що у 2020 році наші амбіції та, маю надію, амбіції держави будуть тільки зростати. І ми нарешті зможемо довести всьому світу, що українці здатні не тільки створювати антикорупційну інфраструктуру та попереджати корупцію завдяки інноваційним рішенням, але й забезпечувати правосуддя через покарання винних.

У 2019 році ТІ Україна відсвяткувала 5 років з моменту отримання повної акредитації учасника глобального антикорупційного руху Transparency International. Під час конференції 1 листопада ми зібрали міжнародних партнерів, представників інституцій влади, громадських організацій та журналістів і разом обговорювали наші перемоги, здобутий досвід та цінності, що допомагають рухатися вперед.

За 5 років ТІ Україна долучилася до створення інноваційних сервісів, інструментів і мереж, допомагала розбудовувати антикорупційну інфраструктуру та напрацьовувати законодавство, змінювати міста на краще, проводила потужні комунікаційні кампанії й ділилася найкращими практиками з усім світом.

5 РОКІВ ТІ УКРАЇНА: ЯК ЦЕ БУЛО

Сандра Пернар
старший регіональний координатор Open Government Partnership (Європа)
Корупція і нерівність – основні причини протестів по всьому світу. Громадяни хочуть, щоб уряд діяв прозоро. Революція Гідності стала прикладом, що надихає інші країни, як протест проти корупції. Спільнота реформаторів України стала ключовою для створення інновацій, що зробили країну світовою лідеркою у сфері прозорих закупівель. Prozorro та DOZORRO відзначені Партнерством “Відкритий уряд” протягом останніх кількох років низкою нагород.
Олекса Шалайський
головний редактор сайту “Наші гроші”

Три кити антикорупції – це журналісти, доброчесний бізнес або ж донори, що фінансово підтримують, та громадські активісти, які реалізують антикорупційні проєкти. Саме такі компоненти потрібні, щоб боротися з корупцією та ефективно доповнювати одне одного.
Андрій Боровик
виконавчий директор ТІ Україна
Три уроки, які є найважливішими за ці п’ять років: по-перше, треба завжди йти на діалог. Ми готові говорити з усіма, допоки є можливість щось змінити. По-друге, не здаватися! Ми часто говоримо про подолання корупції, але ми в ТІ знаємо, що це неможливо. Ми можемо лише посприяти зниженню рівня корупції. По-третє, не забувати про принципи. У своїй роботі ти часто маєш іти на якісь компроміси, але завжди існує межа, до якої ти готовий приступити. Тому важливо пам’ятати про свої принципи, з якими ви приходите в будь-яку систему, особливо – державного органу.

КОМАНДА

Фінансовий звіт

 

ЩОРІЧНИЙ АУДИТ ДІЯЛЬНОСТІ

Переглянути

 

@ Transparency International Ukraine 2020
Transparency International – антикорупційна організація, яку 1993 року в Берліні заснував ексдиректор Світового банку Пітер Айґен. Зараз головою правління ТІ є Делія Феррейра Рубіо. Transparency International присутня більш ніж у 110 країнах світу. Організація найбільш відома Індексом сприйняття корупції та Глобальним корупційним барометром. За даними Звіту Global Go To Think Index Tank за 2017 рік, Transparency International була на 51-му місці зі 173 в рейтингу світових аналітичних центрів (think tanks). І на першому місці серед 65 світових аналітичних установ, що займаються темою відкритого та належного урядування.

 

Made on
Tilda