Скоро суперважлива подія. І не лише для нас. Це – 5 років від отримання повної акредитації представника глобального руху Transparency International. Представництва ТІ є у понад 100 країн світу. Тож ми розповідаємо, що вдалося зробити за час у цій великій антикорупційній родині, як ми ділимося українськими інноваціями у світі та чого досягли разом із міжнародними партнерами.

Індекс сприйняття корупції. Щороку глобальний антикорупційний рух Transparency International публікує CPI. Це рейтинг країн світу відповідно до сприйняття корупції: 0 балів – прояви корупції всеохопні, 100 – країна чиста від корупції. Після оприлюднення ми надаємо наші рекомендації для влади. Кожний крок із переліку може підняти Україну вгору Індексу. Ці пункти стосуються різних сфер та антикорупційних інституцій. Наприклад, на перезавантаженні НАЗК ми наголошували не один рік. За 5 років ми надали 35 рекомендацій, аби Україна наблизилася до лідерів CPI. Що з цього влада виконала за 2019 рік, ви можете перевірити самі. І вже робити свої ставки, скільки балів отримає Україна, бо новий CPI буде вже за кілька місяців.

Долучаємося до міжнародних досліджень. Інформацію з альтернативного звіту ТІ Україна щодо впровадження рекомендацій Стамбульського антикорупційного плану для України включили в звіт Організації економічного співробітництва та розвитку. Разом із представництвами антикорупційної мережі Transparency International з різних країн ми укладали Рейтинг прозорості європейських столиць. Згідно із ним, Київ є одним із найпрозоріших міст поряд із Вільнюсом, Мадридом, Прагою, Приштиною і Таллінном. І мова, очевидно, не про київський смог, а про доступ до публічної інформації завдяки сайтам міських рад і відповідям на запити. Крім того, часто наші колеги проводять свої мінідослідження, зокрема щоб розповісти українцям про успішні моделі захисту викривачів у світі.

Ділимося перемогами зі світом. Система публічних закупівель ProZorro, невтомний контроль DOZORRO спільноти за порушеннями в тендерах, відкриті електронні аукціони ProZorro.Продажі – це ще не всі інновації, відомі далеко за межами України. Ці системи отримали міжнародні нагороди – за ефективність, лідерство у відкритих даних, як кращий антикорупційний стартап. Про них написали всесвітньо відомі видання Forbes і Wired, а в Стенфорді на кейсі ProZorro навчаються студенти.

Міжнародна ініціатива Партнерство Відкритий Уряд (Open Government Partnership, OGP) включила історію залучення громадськості до моніторингу публічних закупівель у вибірку “зіркових реформ”. А Open Contracting Partnership (Партнерство Відкрите Контрактування) описує ProZorro, як історію справжнього впливу і використовує наш приклад в просуванні відкритих контрактів по всьому світу.

І ТІ Україна, яка їх адмініструвала, з радістю розповідає, як країни можуть запровадити це в себе. А цікавилися вже Молдова, Польща, Індонезія, Нігерія, Вірменія, Філіппіни та інші. Лише цього року, наприклад, у Канаді, Узбекистані, Чилі та Таїланді наша керівниця відділу міжнародних зв’язків Анастасія Козловцева дивувала, як екосистемі DOZORRO вдається запобігати зрадам у закупівлях, як працюють ризик-індикатори та штучний інтелект. А наш юридичний радник Олександр Калітенко ділився з колегами з ТІ Шрі-Ланка досвідом е-декларування в Україні, бо в їхній країні чиновники ще досі віддають паперові декларації.

Україна стала першою країною, яка долучилася до міжнародного реєстру бенефіціарних власників, та почала розбудовувати нові тренди глобального партнерства. Цей меморандум ТІ Україна підписала ще в травні 2017 року під час нашої конференції про повернення арештованих активів.

І не приховуємо те, з чим ще треба попрацювати. Насамперед, постійно інформуємо міжнародну спільноту про антикорупційні пріоритети. Йдеться про двосторонні зустрічі й інтерв’ю закордонним медіа, і щотижневу онлайн-розсилку. Під час Революції Гідності представництва ТІ в усьому світі та міжнародні партнери отримували такий дайджест щодня! А зараз, наприклад, юридичний аналіз законопроєктів про антикорупційну та судову реформи є у форматі зрозумілих та стислих інфографік від нашої дизайнерки Олени Зенченко. Завдяки нашій роботі спільно з партнерами Міжнародний валютний фонд включив до своїх вимог до українського уряду запуск Вищого антикорупційного суду як умову продовження співпраці.

І запрошуємо кращих світових знавців успішної боротьби з корупцією в Україну. 30 жовтня приїде один із найвідоміших антикорупціонерів світу Хосе Уґас і читатиме лекцію в НаУКМА . Це та людина, що посадила за ґрати президента Перу (який, власне, і призначив його прокурором), відкрила 200 справ проти злочинної мережі та повернула в бюджет країни $75 млн. Раніше ми проводили відкриті зустрічі про конфлікт інтересів та корупційні ризики в Європейському Союзі, захист викривачів, лобізм, політичну корупцію, відкриті міста із представниками ТІ з Чеської Республіки, Великої Британії та інших. 

Ми вдячні усім нашим партнерам з громадського та бізнес сектору, уряду, донорській та міжнародній спільноті, без яких все вищеописане було б просто неможливим.