Після 10 місяців підготовчого засідання врешті ВАКС перейде до дослідження доказів у справі та допиту свідків. Розгляд розпочнеться 31 липня.

За версією сторони обвинувачення, суддя Печерського районного суду Тетяна Ільєва у 2020 році винесла незаконну ухвалу, якою зняла арешт з €110,7 тис. та $9,3 тис. Ці гроші фігурували в іншій кримінальній справі проти ексвіцепрезидента ДП «Хліб України» Андрія Миханіва. Правоохоронці переконані, що знімати арешт Ільєва не мала права, адже Миханів уже був на лаві підсудних, а отже вона не могла вирішувати будь-які клопотання чи заяви як слідча суддя. Більше детально про справу ми писали тут.

Справу Ільєвої передали до суду у вересні 2023-го, і за цей час її захисники неодноразово зривали засідання постійними суперечками, перебиванням та образливими висловами в сторону колегії суддів. Про курйози та зриви першого підготовчого засідання ми також писали тут.

Найбільш імовірно, що однією зі стратегій захисту стало затягування процесу. Захисники намагалися зачитувати повністю десятки подекуди однотипних клопотань, систематично подавали клопотання про відкладення, заявляли загалом понад десять відводів (суддям, прокурору, секретарю). Не обійшлося навіть без штучного створення підстав для відводу, як то прохання захисника в особистому прийомі до члена колегії суддів (за сумісництвом голови ВАКС) Віри Михайленко, а також затягування судового засідання до вечора для заявлення відводу секретарю через його понаднормову роботу.

Ільєва тричі змінювала адвокатів. Та останні два випадки були особливо цікавими. В одному з них причиною розірвання договору стало те, що помічники захисника Ільєвої, адвоката АО «Войченко і Дульський», підслухали розмову суддів про можливе притягнення його до адміністративної відповідальності після неетичної поведінки в засіданні. В іншому випадку, який стався 10 липня, новий захисник обрав вже опрацьовану раніше тактику повного зачитування своїх клопотань та після зауваження головуючого припинив надання правової допомоги обвинувачені Ільєвій і покинув судове засідання.

Суд навіть вирішив, що для того аби захист не зловживав своїми правами, затягуючи процес, слід припинити трансляцію судових засідань у цій справі на YouTube.

Та оскільки тепер провадження перейшло на новий етап, ми сподіваємося на ефективний, справедливий та публічний його розгляд у межах розумного строку.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(356) "Справу Ільєвої передали до суду у вересні 2023-го, і за цей час її захисники неодноразово зривали засідання постійними суперечками, перебиванням та образливими висловами в сторону колегії суддів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Справу Ільєвої передали до суду у вересні 2023-го, і за цей час її захисники неодноразово зривали засідання постійними суперечками, перебиванням та образливими висловами в сторону колегії суддів.