24 жовтня парламентський комітет з питань бюджету розглянув до другого читання законопроєкт № 10044-д, покликаний вдосконалити роботу Рахункової палати. У результаті він рекомендував парламенту прийняти законопроєкт в цілому. Також його підтримали присутні представники Міністерства фінансів та Рахункової палати. 

Нещодавно Міжнародний валютний фонд визначив реформу Рахункової палати як один зі структурних маяків, який треба виконати Україні до кінця грудня 2024 року. Тож в парламенту лишається трохи більше двох місяців, щоб розглянути законопроєкт в сесійній залі.  

Аналізуючи текст проєкту після першого читання, TI Ukraine відмітила низку позитивних змін, спрямованих на підвищення спроможності Рахункової палати, зокрема запровадження ризикоорієнтованого підходу до планування аудитів, посилення фінансового забезпечення та моніторингу виконання рекомендацій органу. Втім, найважливіші питання, пов’язані з конкурсним відбором кандидатів на посади членів Рахункової палати, її політичною незалежністю та розмежуванням повноважень з іншими органами, залишилися невирішеними. Тож ми надіслали парламентарям свої пропозиції щодо їх доопрацювання. 

На засіданні бюджетний комітет розглянув понад 1200 поданих народними депутатами пропозицій та поправок до законопроєкту № 10044-д, з яких лише 19 було враховано. Ці пропозиції озвучили представники комітету на засіданні, що дає змогу попередньо ознайомитися зі змінами до законопроєкту до другого читання.

Частина змін стосується питань формування дорадчої групи експертів з відбору кандидатів на посади членів Рахункової палати та конкурсного відбору. Ми рекомендували, і в законопроєкті все ж визначать вимоги до членів дорадчої групи, їх права та обов’язки, а також підстави дострокового припинення повноважень. Крім того, враховано і пропозицію збільшити строк проведення конкурсу. 

Для обмеження втручання в діяльність Рахункової палати парламент позбавлять можливості приймати рішення щодо проведення нею позапланових аудитів. Що ж стосується членів Рахункової палати, то для мінімізації впливу на них із законопроєкту виключать як підставу для дострокового звільнення вчинення ними дисциплінарного проступку або грубе нехтування своїми обов’язками. Втім, на засіданні комітету не озвучували пропозицій внести зміни до Закону «Про правовий режим воєнного стану». Отже, ризики дострокового звільнення членів Рахункової палати внаслідок висловлення їм недовіри парламентом, вірогідно, збережуться.  

Не згадували при обговоренні пропозицій до законопроєкту і питання кількісного складу членів органу. У першому читанні його пропонували скоротити до 11, попри додаткові повноваження органу. За таких обставин, після ухвалення законопроєкту 6 членів додатково оберуть за новою процедурою, адже 5 членів Рахункової палати вже призначені.

До повноважень РП пропонують також додати аудит консолідованої фінансової звітності на рівні держави, яка включатиме дані від ключових розпорядників коштів державного бюджету, державних підприємств, банків, а також інформацію про активи та зобов’язання держави. Водночас комітет відхилив пропозицію, яка узгоджувалася з нашою рекомендацією щодо розмежування повноважень Рахункової палати та НАЗК в частині здійснення контролю за законним та цільовим використанням коштів політичними партіями.

До другого читання парламентарі також пропонують змінити підхід до проведення зовнішнього фінансового аудиту (1 раз на 3 роки) та зовнішнього оцінювання Рахункової палати (кожні три роки протягом перших 10 років з дня набрання чинності законом). 

Аналіз озвучених на комітеті змін вказує на те, що в законопроєкті, вірогідно, врахують частину наших рекомендацій, які стосувалися вдосконалення конкурсної процедури відбору членів Рахункової палати. Втім, питання збереження кількості її членів, попри збільшення повноважень, зміни порядку обрання кандидатури на посаду керівника органу та можливість дострокового звільнення членів Рахункової палати залишилися поза обговореннями на комітеті. Це  може свідчити про те, що ризики для політичної незалежності органу залишаються. 

Ми продовжимо стежити за розглядом законопроєкту № 10044-д та підготуємо аналіз оновленого тексту та поданих пропозицій після їх публікації.

Цю публікацію підготовлено в межах проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(371) "Аналіз озвучених на комітеті змін вказує на те, що в законопроєкті, вірогідно, врахують частину наших рекомендацій, які стосувалися вдосконалення конкурсної процедури відбору членів Рахункової палати." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Аналіз озвучених на комітеті змін вказує на те, що в законопроєкті, вірогідно, врахують частину наших рекомендацій, які стосувалися вдосконалення конкурсної процедури відбору членів Рахункової палати.