Кабінет міністрів призначив Олександра Новікова новим головою національного агентства з питань запобігання корупції. Наприкінці грудня його кандидатуру одноголосно підтримали всі члени конкурсної комісії, а сьогодні й члени Кабміну. Хто такий Олександр Новіков та як планує розвивати НАЗК — розповіло Громадське Радіо.

Під час розмови із журналістами співголова конкурсної комісії з відбору голови НАЗК Катерина Риженко наголосила, що члени комісії дослідили й відкриті реєстри, і дані НАБУ, а ще просили українців повідомляти якщо мають факти проти кандидатів.

«Члени комісії не отримали і не мали у своєму розпорядженні жодних підтверджених фактів того, що обраний голова може бути, наприклад, політичним кандидатом від якоїсь політичної сили. Тому на момент прийняття рішення комісією у нас такої інформації не було», — говорить Риженко. 

Також Катерина Риженко підтверджує, що на Новікова чекає багато викликів. На її думку, досвід може допомогти новому голові НАЗК впоратися з потенційним тиском.

«Однозначно тиск буде. Звичайно, тільки час покаже стовідсотково чи пан Новіков буде справлятися з цим тиском і як саме буде це робити, але, наприклад, у попередній своїй роботі він теж мав досвід, коли, скажімо, його дії піддавалися значній увазі і ЗМІ, і експертного середовища, і громадськості, й інших державних органів. Він гарно себе проявив у реакції на цей тиск», — зазначає співголова конкурсної комісії.

Нагадаємо, 16 грудня Комісія з відбору голови НАЗК оголосила ім’я переможця. На момент конкурсу він працював прокурором Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності ГПУ.

Зараз одна з його гучних справ у суді — щодо можливого підроблення результатів Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). У 2015 році він був претендентом на посаду Голови/першого заступника Голови САП.

Під час співбесіди Новіков розповів, що йому “потрібна ця робота, щоб довести що антикорупційні інституції можуть діяти”.

Про повноваження голови НАЗК — в інфографіці ТІ Україна.

Джерело: hromadske.radio