Сьогодні, 27 жовтня 2021 року Апеляційна палата ВАКС відмовила в апеляційній скарзі нардепу Іллі Киві. 

Річ у тім, що 13 серпня 2021 року ВАКС повністю задовольнив позовні вимоги прокурора САП та стягнув з Киви на користь державного бюджету України необґрунтований дохід у 1,2 млн грн. Втім, нардеп не погодився з цим рішенням і вирішив оскаржити його. 

У ході апеляційного розгляду суд розглянув клопотання сторони захисту. Зокрема, адвокати просили викликати свідків, провести експертизу та отримати проєктну документацію щодо жомової ями. Нібито тому, що там знаходяться системи 20 підземних резервуарів для зберігання перероблених нафтопродуктів.

Після дебатів колегія суддів Олександр Семенников, Віктор Панкулич та Дмитро Михайленко прийняла рішення залишити апеляційну скаргу без задоволення. Цим самим вона підтвердила рішення першої інстанції щодо стягнення з Киви 1,2 млн грн. 

Відтак Ілля Кива став першопрохідцем цивільної конфіскації, механізму, який запровадили в Україні наприкінці 2019 року. Відповідно до цієї процедури необґрунтовано набуті активи (гроші, квартири, авто тощо) мають передаватися у дохід держави, якщо суд доведе їх неправомірність. 

Ключові деталі справи зібрали в інфографіці.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(232) "Кива став першопрохідцем цивільної конфіскації, тому що Апеляційна палата ВАКС підтвердила законність конфіскації 1,2 млн грн." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Кива став першопрохідцем цивільної конфіскації, тому що Апеляційна палата ВАКС підтвердила законність конфіскації 1,2 млн грн.