Transparency International Ukraine розповідає про свій проєкт моніторингу закупівель з локальними журналістами.

Журналістські розслідування, особливо в сфері закупівель — це напрям, який активно розвивається в Україні. Існують навіть спеціалізовані медіа, наприклад Слідство.Інфо, Наші Гроші, Bihus.Info. Їхні матеріали збирають багато переглядів, створюють резонанс і часто призводять до відкриття кримінальних справ та покарання порушників. Здебільшого у штаті такого медіа, окрім власне журналістів, є декілька юристів. Також вони мають хороші зв’язки з активістами і експертами. Звісно, вони розслідують корупцію у переважно великих закупівлях національного масштабу.

На жаль, ситуація з розслідуваннями в регіонах не настільки райдужна. Журналісти-розслідувачі в локальних ЗМІ існують, але їх мало. Вони досліджують корупцію, зокрема й у закупівлях їхнього регіону. Однак, на жаль, їм часто бракує консультацій тих самих юристів та контактів експертів у сфері, щоб зрозуміти деталі закупівлі, досягти розголосу чи відкриття кримінальних проваджень.

Ми вважаємо, що локальні журналісти-розслідувачі потребують і заслуговують підтримки. Вони займаються суспільно важливою справою: досліджують, на що йдуть кошти платників податків їхнього міста чи села. Саме тому ми обрали одним з напрямів роботи в межах проєкту, присвяченого забезпеченню рівних правил гри в публічних закупівлях, підтримку і розвиток регіональних журналістів-розслідувачів.

У межах проєкту DOZORRO ми з жовтня 2019 року співпрацюємо з локальними журналістами (від 5 до 7 в різні роки) з різних областей та АБО — Агенцією розвитку локальних медіа. Журналістів для співпраці відібрали на відкритому конкурсі.

Наша головна мета — надати підтримку, щоб стимулювати журналістів більше і якісніше розслідувати закупівлі.

Журналісти, яких ми відібрали, різного віку, мають різний бекграунд і представляють різні регіони. Кожен з них отримав ментора з-поміж організацій, які належать до DOZORRO спільноти. До них можна звертатися з питаннями про закупівлі, у них можна взяти коментар для матеріалу або контакти іншого вузькоспеціалізованого експерта.

Окрім цього, цих журналістів курував і навчав штатний журналіст-розслідувач проєкту DOZORRO. Також вони можуть звертатися по допомогу до фахівців DOZORRO. Якщо фахівці проєкту не можуть допомогти, вони підключають інші відділи.

Наприклад, нещодавно наша одеська журналістка готувала матеріал про дуже успішну бабусю-готельєрку, яка в часи епідемії перепрофілювалася на постачання захисних костюмів комунальним підприємствам. Вона заробила на такій діяльності понад 3 млн грн, хоча її ФОП не мав відповідних КВЕДів.

Журналістка звернулася до нас з проханням підказати, до якого контролюючого органу звернутися, щоб притягнути підприємицю до відповідальності. Ми підказали, що з цим можна звертатися до податкової. Також ми знайшли, як можна направити звернення до ДПС. А фахівець нашого юридичного відділу в телефонному режимі допоміг коректно його сформулювати.

Звісно, найуспішнішими кейсами ми вважаємо ті, коли журналістам вдалося досягнути кримінального провадження і покарання корупціонерів. Чудовий приклад такого кейсу — розслідування нашого черкаського журналіста та його ментора. Вони виявили, що кілька років в місті ремонтували дороги, ухиляючись від податків. Кошти за договорами розподіляли субпідрядникам, хоча договори їх не передбачали. Щодо однієї закупівлі завдяки розслідуванню ГО і розголосу в місцевому ЗМІ, прокуратура навіть притягнула до відповідальності корупціонерів-посадовців. Щодо другої розпочато кримінальне провадження.

Журналісти з невеликих містечок і сіл показують не гірші результати. Ми провели вже два мініпроєкти в межах співпраці з АБО – Агенцією розвитку локальних медіа. Свіжий приклад дуже успішного журналістського розслідування — серія матеріалів переможця нашого Антикорупційного спринту, редакції Гард CIty. Вона розслідувала закупівлю будівництва майданчиків у Первомайську: місто заплатило понад 4 млн грн за невиконані роботи. У результаті інформаційної кампанії журналістів первомайські поліціянти повідомили про підозру трьом місцевим посадовцям, які привласнили бюджетні кошти.

Ми вважаємо, що співпрацюючи, журналісти-розслідувачі і аналітики закупівель можуть досягнути набагато кращих результатів. Успіхи нашого проєкту це лише підтверджують. Тому ми плануємо і далі розвивати цей напрям роботи в межах DOZORRO.

 

Статтю підготувала Катерина Русіна, комунікаційна менеджерка DOZORRO, у межах проєкту „Нові підходи до боротьби з корупцією в публічних закупівлях в Україні та країнах Вишеградської четвірки“.

Проєкт фінансується Міжнародним Вишеградським Фондом за підтримки уряду Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Ціль Фонду покращити сталу регіональну співпрацю у Центральній Європі.