Самопроголошеного президента Білорусі давно називають останнім диктатором Європи. І вчорашній випадок з примусовою посадкою пасажирського літака та арештом опозиційного Романа Протасевича лише підтверджує, що дії Лукашенка щодо своїх громадян перетворюються у справжнє свавілля. 

Чому ми не можемо стояти осторонь цього інциденту? Маємо 5 причин.

Причина перша. Дії Лукашенка щодо Романа Протасевича є безперечним тиском на громадянське суспільство. 

Протягом останніх двадцяти п’яти років білоруський режим цілеспрямовано викорінював громадянський дух зі свого народу. Але торішні протести показали, що демократична свідомість ще живе в білорусах. І Протасевич — яскравий приклад такої людини.

Причина друга. Дії Лукашенка — це кричущий наступ на свободу слова.

В Білорусі відсутні демократичні медіа. Всі опозиційні ЗМІ, як і створений Протасевичем Телеграм-канал NEXTA, — це сміливий, хоч і заборонений білоруським законом, крок на шляху до врівноваження думок, справжній прояв незалежної журналістики. А лише така журналістика може вплинути на реальну ситуацію з громадянськими свободами в країні.

Причина третя. Справді терористичні дії виявив сам Лукашенко, але аж ніяк не опозиційний журналіст.

За чесні публікації Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара, якої немає більше ніде в Європі. Тобто журналіста можуть убити за дотримання справді демократичних цінностей та бажання долучити до них інших білорусів.

Причина четверта. Спецоперація з посадки літака у Мінську межує з повітряним тероризмом. 

Дії самопроголошеного президента Білорусі не тільки порушують міжнародні авіаційні правила — вони ставлять під загрозу життя та безпеку всього світу. Це пряма загроза від білоруського режиму для міжнародної цивільної авіації і для кожного, хто пролітатиме над цією країною. 

Причина п’ята. Режим Лукашенка створений на брехні, яка отруює і нашу країну теж.

Існує думка, що, попри режим, Лукашенко в Білорусі поборов корупцію. І справді, за Індексом сприйняття корупції 2020 (СРІ) ця країна має 47 балів — значно більше, ніж, наприклад, в України. Але в такого хорошого показника є своя ціна. 

Тут варто нагадати, що СРІ оцінює тільки сприйняття корупцій в державному секторі — порушення прав людини чи тиск на свободу слова в Індексі не враховуються. Також на показники впливає кількість антикорупційних журналістських розслідувань, а вони в Білорусі просто неможливі. Тому Індекс показує те, що ми бачимо, але не враховує те, що приховане від нашого ока.

ТІ Україна закликає міжнародну спільноту наполягти на міжнародному розслідуванні та зробити усе можливе для визволення Романа Протасевича. 

Українські журналісти та громадські активісти на власному досвіді переконалися, як непросто боротися за свободу, відкритість і демократію в своїй країні. І тому ми підтримуємо білорусів у такому ж прагненні змінити свою країну та засуджуємо свавілля білоруського диктатора.