14 липня на позачерговому засіданні Верховна Рада планує розглянути законопроєкт 3550, який виведе з-під дії закону “Про оренду державного і комунального майна” заклади фізичної культури та спорту. 

Автори документа пояснюють потребу його прийняття тим, що чинний Закон “Про оренду державного і комунального майна” ускладнює закладам фізичної культури та спорту можливість орендувати відповідне майно. На думку ініціаторів законопроєкту, оренда майна через аукціони створює додаткові витрати та бюрократичну тяганину, що негативно відбивається на діяльності таких закладів.

Transparency International Ukraine закликає не змінювати законодавства про оренду. Законопроєкт скасовує конкуренцію, зменшить надходження до бюджету та містить корупційні ризики.

Завдяки аукціонам майно здають в оренду за ринковими цінами, а не за заниженими. Тому впровадження запропонованих правил знизить доходи від оренди для національного і місцевих бюджетів. 

Також у законопроєкті немає чіткого переліку суб’єктів, які зможуть брати спортивні об’єкти в оренду без аукціонів. Це може створювати правові колізії та поле для маніпуляцій при реалізації такої оренди, а відсутність чіткості в таких процесах може призвести до корупції у цій сфері.

Поза тим, бюджетні спортивні установи вже захищені чинним законодавством. Адже чинний Закон про оренду майна передбачає, що бюджетні організації можуть брати спортивні об’єкти в оренду без аукціону.

Нещодавно Кабмін уже видав постанову, яка забороняє брати спортивні об’єкти в оренду не для цільового призначення. І це, знову ж, вказує на відсутність потреби фіксувати такі норми на рівні закону. 

Законопроєкт 3550 спричинить недоотримання бюджетних коштів, високі корупційні ризики та непрозорість у використанні державного та комунального майна. Transparency International Ukraine закликає народних депутатів не підтримувати таку ініціативу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(342) "Завдяки аукціонам майно здають в оренду за ринковими цінами, а не за заниженими. Тому впровадження запропонованих правил знизить доходи від оренди для національного і місцевих бюджетів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Завдяки аукціонам майно здають в оренду за ринковими цінами, а не за заниженими. Тому впровадження запропонованих правил знизить доходи від оренди для національного і місцевих бюджетів.

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи Prozorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(350) "Бюджетні спортивні установи вже захищені чинним законодавством. Адже чинний Закон про оренду майна передбачає, що бюджетні організації можуть брати спортивні об’єкти в оренду без аукціону." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Бюджетні спортивні установи вже захищені чинним законодавством. Адже чинний Закон про оренду майна передбачає, що бюджетні організації можуть брати спортивні об’єкти в оренду без аукціону.