За оцінкою експертів, за понад два роки показники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури покращилися всього на 0,2 — з 3,3 до 3,5 бала.

Такі дані оприлюднила Transparency International Ukraine у Дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури України 2023, проведеному за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». 

Це вже друге дослідження спроможності САП від аналітиків TI Ukraine. В аналогічному оцінюванні у 2020 році інституція показала одні з найнижчих показників — 3,3 бала, але, попри незначну динаміку у всього 0,2 бала за понад два роки, потенційно така ситуація може змінитися вже найближчим часом.

Прокурори САП мають додаткові інституційні гарантії незалежності від втручання в їх роботу порівняно з іншими підрозділами прокуратури, а також від незаконного впливу та інших факторів, які можуть поставити під сумнів ефективність розслідування топкорупційних кримінальних правопорушень. Однак можливості для посилення ефективності роботи САП наявні, зокрема, через  гарантування її автономного статусу зі збереженням системної побудови органів прокуратури.

«Ці проблеми досить скоро можуть бути вирішені, адже в парламенті вже зареєстрований, наприклад, законопроєкт №10060, спрямований на довгоочікуване посилення самостійності САП, вдосконалення процедури конкурсного відбору прокурорів та кандидатів на адміністративні посади в інституції. Але, на жаль, і до цього документа у нас є деякі зауваження, — пояснює юридичний радник Transparency International Ukraine Павло Демчук. — Щоб робота Спеціалізованої антикорупційної прокуратури стала ефективнішою, треба врахувати й інші проблеми, які не вирішує цей проєкт, а також усунути ризики, які він містить».

У попередньому дослідженні ми надали щодо САП 17 рекомендацій, з яких було виконано повністю 3, частково 5, а 9 рекомендацій не виконали зовсім. Цьогоріч TI Ukraine надала 14 рекомендацій, з них 5 пріоритетних: 

  • Змінити організаційно-правовий статус САП.
  • Внести зміни до законодавства щодо встановлення взаємозалежності граничної чисельності прокурорів САП та детективів НАБУ і суддів ВАКС.
  • Запровадити систему оцінки ефективності роботи прокурорів, включно з прокурорами САП. Виробити наперед визначені критерії результативності роботи САП та кожного прокурора у звʼязку з усіма стадіями кримінального провадження.
  • Розробити і ухвалити власну комунікаційну стратегію САП, а також докласти зусиль до розвитку англомовних майданчиків комунікації.
  • Передбачити можливість проведення незалежного аудиту САП – окремо від Офісу Генерального прокурора.

Загалом в результаті дослідження найкращий результат отримав ВАКС — 4,6 бала, а найгірший АРМА — 3,4 бала. Зі 103 рекомендацій, наданих у дослідженні 2020 року, органи виконали 23, частково виконали 36, а зовсім не виконали 41. 

Дослідження охоплює календарний період від серпня 2020 року до червня 2023 року.Антикорупційні органи, а саме НАЗК, НАБУ, САП, АРМА та ВАКС, оцінювали за 5-бальною шкалою, де 5 — максимальний бал, а 1 — мінімальний. 

Методологія дослідження розроблена з урахуванням основних підходів Національної системи доброчесності, напрацьованої та впровадженої міжнародною антикорупційною мережею Transparency International. 

Проєкт дослідження надавався органам антикорупційної інфраструктури для попереднього ознайомлення, коментарів і зауважень.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(538) "В парламенті вже зареєстрований, наприклад, законопроєкт №10060, спрямований на довгоочікуване посилення самостійності САП, вдосконалення процедури конкурсного відбору прокурорів та кандидатів на адміністративні посади в інституції. Але, на жаль, і до цього документа у нас є деякі зауваження." ["quote_author"]=> string(91) "Павло Демчук, юридичний радник Transparency International Ukraine" }

В парламенті вже зареєстрований, наприклад, законопроєкт №10060, спрямований на довгоочікуване посилення самостійності САП, вдосконалення процедури конкурсного відбору прокурорів та кандидатів на адміністративні посади в інституції. Але, на жаль, і до цього документа у нас є деякі зауваження.

Павло Демчук, юридичний радник Transparency International Ukraine

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.