Рішення Конституційного Суду щодо електронного декларування продемонструвало, що недоброчесні судді загрожують не лише реформам та співпраці з західним світом, але й незалежності та безпеці країни. Таке рішення стало можливим тому, що конституційні вимоги про відкритий конкурс та доброчесність суддів на практиці ігнорували. Тому в органах суддівського врядування та Конституційному Суді так масово присутні ставленики суддівсько-адвокатських кланів, олігархів та політичних партій. 

Аби розірвати це згубне недоброчесне коло, недостатньо обрати нових суддів за старими правилами. Спочатку потрібно забезпечити доброчесність тих, хто призначає суддів, — членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), а для відбору суддів Конституційного Суду створити спеціальну незалежну комісію.  

Ми вітаємо рішення Парламенту повернути на доопрацювання проєкт №3711, який перезапускає конкурсний відбір членів ВККС. Процедура відбору членів ВККС має бути удосконалена відповідно до рекомендацій Венеційської комісії за участі експертів від громадськості та представників міжнародної спільноти, яку планується залучити до формування конкурсної комісії ВККС. 

Водночас ми стурбовані тим, що на розгляд Верховної Ради досі не запропонували проєкт про забезпечення доброчесності ВРП. Експерти Венеційської комісії також наголошують, що це питання є терміновим та потребує негайного вирішення. Міністерство юстиції уже розробило необхідний законопроєкт на виконання зобов’язань України перед МВФ та ЄС. 

На наше переконання, питання щодо доброчесності членів ВККС та ВРП мають бути вирішені єдиним законопроєктом, який поєднає у собі напрацювання Мін’юсту щодо оновлення складу ВРП та доопрацьовані положення щодо конкурсу до ВККС. Процес підготовки цього законопроєкту має бути відкритим для суспільства. 

Нарешті процедура формування Конституційного Суду, передбачена законом, має бути змінена. Норма Конституції про конкурсний відбір суддів повинна знайти відображення в законах “Про Конституційний Суд України” та “Про Регламент Верховної Ради України”, аби на посади в цьому надважливому органі могли претендувати лише ті кандидати, які успішно пройшли відбір та оцінювання незалежною конкурсною комісією

Якщо терміново не впровадити ці зміни, українці надалі залишатимуться заручниками недоброчесних суддів та їхніх несправедливих рішень. Ми закликаємо народних депутатів не зволікати і гарантувати відкритий та інклюзивний процес прийняття рішень.

 

Всеукраїнське громадське об’єднання “Автомайдан”

Transparency International Ukraine 

Фундація DEJURE

Центр протидії корупції

Центр політико-правових реформ

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(204) "Ми закликаємо народних депутатів не зволікати і гарантувати відкритий та інклюзивний процес прийняття рішень." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ми закликаємо народних депутатів не зволікати і гарантувати відкритий та інклюзивний процес прийняття рішень.