Війна змусила мільйони українців покинути свої домівки. Ті, хто перемістився в інші куточки держави, мав подбати про статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), щоб отримати повний доступ до всіх необхідних послуг — адміністративних, освітніх, медичних тощо. І хоча наймасовіші хвилі переселення вже в минулому, питання реєстрації статусу ВПО буде актуальним доти, доки люди виїжджатимуть зі своїх міст: адже росіяни продовжують обстрілювати українські міста, відбираючи в людей дах над головою. Тож у цій інструкції розповідаємо всі деталі — кому, куди та як звертатись за отриманням довідки ВПО.

Хто підпадає під статус ВПО?

Внутрішньо переміщені особи — ті, хто залишили своє житло та переїхали в інше місце в межах України з певних причин. Наприклад, через наслідки війни, окупації, повсюдне насильство, порушення прав людини, природні чи техногенні надзвичайні ситуації або інше.

Зараз статус ВПО можуть отримати ті, хто переїхав після 24 лютого 2022 з таких областей

  •  Волинська 
  • Дніпропетровська
  • Донецька 
  • Житомирська 
  • Запорізька 
  • Київська 
  •  м. Київ
  • Луганська 
  • Миколаївська 
  •  Одеська 
  • Сумська
  • Харківська 
  • Херсонська 
  • Чернігівська 

Цей перелік може оновлюватися, тому радимо стежити за змінами в розпорядженні Кабміну

Також претендувати на статус ВПО можуть ті, хто в цих областях сплачував ЄСВ (або за них сплачував роботодавець) — у 4 кварталі 2021 року чи за весь 2021 рік. До списку належать і ті, хто фактично податки не сплачував, але обліковувався в цих областях як платники ЄСВ.

Якщо ви переїхали: чому варто зареєструватися як ВПО?

Статус ВПО відкриває для людей повноцінний доступ до низки послуг. Людина з довідкою на новому місці має право продовжити навчання за кошт бюджету, зареєструвати свій бізнес, отримати безкоштовну медичну допомогу, адміністративні послуги, голосувати на виборах тощо. 

Окрім цього, ВПО можуть отримати грошову допомогу від держави — 2000 грн на дорослого та 3000 грн на дитину / особу з інвалідністю раз у місяць. Гроші виплатять лише таким категоріям ВПО: 

  • тим, хто перемістився з тимчасово окупованих територій або тих, де ведуться бойові дії (перевірити свою громаду можна в офіційному переліку, проте він періодично змінюється)
  •  чиє житло зруйноване або значно пошкоджене (про це треба було повідомити через Дію до 20 травня 2022 року або надати підтвердження від органу місцевого самоврядування)  

Як отримати довідку ВПО?  

Найпростіший спосіб — зареєструватися через додаток «Дія». Вся процедура доволі швидка та проста — детальніше читайте в інструкції. Готова електронна довідка у смартфоні має ту ж юридичну силу, що і паперова. Під час реєстрації як ВПО у Дії також можна оформити заяву на грошову допомогу.

Якщо цей варіант не підходить, особисто зверніться до управління соцзахисту населення там, де зараз мешкаєте. Доки діє воєнний стан, із цим питанням можна піти також у ЦНАП або в міську/сільську/селищну раду. 

Із собою потрібно мати та пред’явити такі документи:  

  • паспорт громадянина України (або інший документ, що посвідчує особу), для дітей – свідоцтва про народження. Якщо документи відсутні — є й інші варіанти);
  • підтвердження реєстрації місця проживання, якщо у паспорті цього не вказано (витяг з Єдиного реєстру чи інший документ з переліку).

Якщо цих документів у вас немає, або вони не підтвердили особу/спеціальний статус/реєстрацію місця проживання, інші варіанти можна знайти в законодавстві. Де саме — детальніше розтлумачили в кінці матеріалу.

Щоб вас зареєстрували, потрібно вже на місці заповнити спеціальну заяву. Зверніть увагу — в ній треба точно зазначити нове місце проживання. Адреса місцевої ради чи інша «формальна» не підходить —  лише та, де особа насправді проживає.

Для отримання грошової допомоги треба знати свої банківські реквізити — або картки «єПідтримка», або картки для виплат будь-якого банку. Рекомендуємо взяти з собою довідку про відкриття рахунку або роздруківку з онлайн-банкінгу, де вказані ваші реквізити.

Зверніть увагу! Послуга реєстрації ВПО — безкоштовна. Якщо у вас вимагають за це гроші, зверніться на гарячу лінію Уповноваженого з питань ВПО за номером (066) 813-62-39, або гарячу лінію Мінреінтеграції з кризових питань 15-48. Ще один варіант — звернутися до  до правоохоронних органів (для повідомлення про злочин за статтею 368 Кримінального кодексу України).

Коли видадуть довідку та який вона має вигляд?

Довідку про взяття на облік ВПО із підписом і печаткою зазвичай видають у день подання заяви. Переглянути, як вона виглядає, ви можете за посиланням.

Зверніть увагу! Довідка ВПО діє безстроково, крім випадків її скасування. Якщо ви її втратили чи зіпсували, зверніться за безоплатним дублікатом до органів, що видають довідки ВПО. 

Чи можуть відмовитися видавати довідку?

Так, заявнику можуть відмовити у видачі довідки, якщо:

  • переїзд відбувся не через війну, окупацію чи інші причини, які ми зазначили вище;
  • людина насправді не переміщувалася всередині країни чи надала інші неправдиві дані;
  • людина втратила документи, що посвідчують особу (до їх відновлення);
  • людина не змогла довести, що до цього дійсно проживала в області, про переїзд з якої заявляє.

Зверніть увагу! У разі відмови вам зобов’язані одразу (іноді — через 15 робочих днів після подання заяви) видати письмове рішення із поясненням підстав до цього. Цей документ має підписати керівник органу, до якого ви звертались.   

Також надаємо перелік корисних телефонів, де вам нададуть допомогу в отриманні довідки ВПО:

  • 1548 (Цілодобова гаряча лінія з кризових питань).
  • 066-813-62-39 (Уповноважений з питань ВПО).
  • 096-078-84-33 (для дзвінків та повідомлень з ТОТ через мобільні застосунки WhatsApp/Telegram/Viber

Примітка

Документи, які посвідчують особу, її спеціальний статус – визначені частиною 1 статті 13 Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що  підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”;

Якщо немає документа, що посвідчує особу – див. абзац 3 пункту 4 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509.

Якщо паспорт або інший документ, що посвідчує особу, не підтверджує реєстрацію місця проживання у відповідній області – див. див. абзац 2 пункту 4 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509.