Уряд призначив Наталю Новак т.в.о голови Національного агентства з питань запобігання корупції – НАЗК.

У минулому Наталія Новак була депутаткою VII-VIII скликань Верховної Ради від партії “Удар” та Блоку Петра Порошенка, працювала в комітеті з питань правової політики та правосуддя. Має юридичну, економічну та історичну освіту, а також звання заслуженого економіста України. 2015 року балотувалася на посаду Київського міського голови від партії “Громадянська позиція”.

Як нардеп Новак спрямувала низку депутатських запитів. Зокрема щодо тривалого розслідування факту трагічної загибелі В’ячеслава Чорновола та Євгена Павлова; щодо створення міжвідомчої робочої групи з питань законності будівництва деяких об’єктів Києва, що викликають суспільний резонанс.

Примітно, що у 2013 році один із запитів було скеровано до Генпрокурора Пшонки “щодо вжиття термінових заходів з притягнення до відповідальності посадових осіб Служби безпеки України, котрі вчинили протиправні дії та порушили законні права народного депутата України Ярослава Дубневича”.

Нагадаємо, що минулого тижня Президент підписав закон про перезавантаження НАЗК. Зокрема, Агентство втратило колегіальність, а всіх членів було звільнено. Уряд має два місяці, аби провести конкурс і обрати постійного голову НАЗК.

Протягом двох місяців Новак як т. в. о. голови НАЗК зможе, зокрема, призначати та звільняти з посад працівників агентства, приймати рішення щодо розподілу бюджетних коштів, представляти НАЗК у відносинах з державними органами, сприяти безперебійній роботі реєстрів тощо.

При цьому т.в.о. голови НАЗК не зможе:

  • затверджувати перспективні, поточні та оперативні плани роботи НАЗК та визначати показники ефективності його діяльності;
  • присвоювати службовцям Агентства ранги службовців та вживати заходів заохочення;
  • брати участь з правом дорадчого голосу у засіданнях Кабміну та інших державних органів у разі розгляду питань, пов’язаних з формуванням та реалізацією антикорупційної політики.

Деталі закону про перезавантаження НАЗК: http://bit.ly/nazkanaliz

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.