24 січня комітет Сенату США із закордонних справ підтримав законопроєкт «Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців» (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity (REPO) for Ukrainians Act, надалі — РЕПО). 

Законопроєкт про РЕПО пропонує надати президенту США повноваження конфіскувати суверенні активи російської федерації, які прямо або опосередковано належать уряду, Центробанку та Російському фонду прямих інвестицій. Загалом  за різними оцінками на території західних партнерів України зосереджено від 300 до 500 млрд доларів російських державних активів.

Як повідомляє The New York Times, поштовхом до активніших кроків зі сторони адміністрації президента Байдена до конфіскації суверенних активів рф стало те, що Конгрес не прийняв пакет допомоги Україні до кінця 2023 року і затягує з таким рішенням досі.

Тепер, після схвалення комітетом, законопроєкт має пройти повне голосування у Сенаті, а також його має розглянути Палата Представників. Після чого закон має  підписати президент Джо Байден.

Взагалі цю законодавчу ініціативу можна назвати чи не найбільш пропрацьованою з точки зору інтересів України. Документ одразу передбачає створення в США Фонду для «підтримки України», який наповнюватимуть кошти від російських суверенних активів, а також законопроєкт закладає чітке цільове використання таких коштів. Крім того, РЕПО також уповноважує президента співпрацювати з міжнародними партнерами, на території яких також зберігаються російські суверенні активи, з метою їх конфіскації у ще один міжнародний «Спільний український фонд».

Попередні законодавчі ініціативи США стосувалися конфіскації приватних активів російських клептократів, які перебувають під санкціями США. Втім така конфіскація є більш проблемною з точки зору дотримання юридичного принципу співмірності відповідальності та загалом процесу конфіскації, адже тут постає питання дотримання прав людини.

Нагадаємо, що 22 січня глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель зі свого боку заявив про зрушення у дискусії між країнами-членами ЄС щодо використання доходів, отриманих від заморожених російських суверенних активів. У цьому випадку ідеться про майбутню передачу Україні коштів від оподаткування доходів від російських активів, які зберігаються у європейській депозитарно-кліринговій установі Euroclear у Бельгії.

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(357) "Як повідомляє The New York Times, поштовхом до активніших кроків зі сторони адміністрації президента Байдена до конфіскації суверенних активів рф стало те, що Конгрес не прийняв пакет допомоги Україні." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Як повідомляє The New York Times, поштовхом до активніших кроків зі сторони адміністрації президента Байдена до конфіскації суверенних активів рф стало те, що Конгрес не прийняв пакет допомоги Україні.