Влітку 2018 року Київський міжнародний інститут соціології за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», провів, Національне антикорупційне опитування і виявив, що майже усі українці (94%) вважають корупцію серйозною проблемою. При цьому першою і найбільш значущою її причиною опитані називають відсутність адекватного покарання за корупцію (80%). На думку більшості українців (58%) саме невідворотність покарання може забезпечити ефективність боротьби та запобігання корупції.

При цьому під словом «покарання» українці здебільшого розуміють «посадки», реальні вироки, штрафи, конфіскації – не формальні, а відчутні для правопорушника наслідки. Тобто, зі згаданого дослідження можна виявити, що більшість українців вважає наявний рівень міри та кількості покарань для корупціонерів недостатніми.

Як же українська судова система карає винних у корупції?

Для аналізу об’єктивної картини щодо ситуації з покараннями Український центр суспільних даних у партнерстві з Центром демократії та верховенства права провів масштабне дослідження, розглянувши більше 36 тисяч судових рішень за 2014-2018 роки. Представники Центру виявили, що кількість судових рішень у корупційних справах з кожним роком збільшується. У 2014 році було прийнято 1816 таких рішень, а вже у 2018-му майже в півтора рази більше – 2516. Тобто сьогодні немає підстав стверджувати, що в Україні спостерігається негативна динаміка розгляду справ щодо корупції.

Щоправда, тут уже спливає питання якості цих рішень і відповідності запиту громадськості.

Загалом за останні 5 років у половині справ щодо корупції покаранням був штраф, і лише у 10% випадків – реальні терміни позбавлення волі. 24% усіх підсудних були звільнені від покарання (через виправдання, дійове каяття, взяття на поруки тощо).

Протягом 2014 – 2018 рр. було винесено 416 вироків з цілком реальними термінами. Максимальний термін ув’язнення – 10 років, але найчастіше винних у корупції засуджували до 5 років позбавлення волі.

При цьому, за вказаний період спостерігається тенденція стабільного зростання кількості рішень, які закінчуються штрафами і дієвим покаранням, і суттєво знижується число випадків з позбавленням волі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(232) "За останні 5 років у половині справ щодо корупції покаранням був штраф, і лише у 10% випадків – реальні терміни позбавлення волі." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За останні 5 років у половині справ щодо корупції покаранням був штраф, і лише у 10% випадків – реальні терміни позбавлення волі.

Більше 60% справ, по яких є судові рішення, покривають злочини з отримання неправомірної вигоди на загальну суму, меншу за 10 000 грн. Це означає, що значна частина справ покриває не системні проблеми і не топ-корупційні справи, а відносно дрібні випадки хабарництва. А це, у свою чергу, стає причиною того, що набагато менше українців взагалі знають про такі судові рішення і звертають увагу на позитивний розвиток боротьби з корупцією.

При цьому дослідники підтвердили, що далеко не завжди зі збільшенням суми отриманого хабара автоматично збільшується і сума штрафу. Дослідження демонструє тенденцію, що чим вищий хабар, тим вища ймовірність його «вигідності», бо сума штрафу буде в рази нижча, ніж отримана вигода. Так, для сум хабара менше 10 000 грн штрафи часто перевищували рівень цієї неправомірної вигоди. А для хабарів, більших, ніж 10 000 грн, суми штрафів були помітно меншими. Часто це регламентовано і обмежено обсягами можливих покарань, прописаних у законі, проте з позиції здорового глузду справедливість такого підходу викликає запитання.

Середній рівень штрафу за кримінальні правопорушення за корупцію у 2014 – 2018 роках склав 16 666 грн, мінімальний – 510 грн (справа за «пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі»), а максимальний – 200 000 грн (справа за статтю «Прийняття пропозиції обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).

За 5 років було виявлено 3246 справ, де є рішення суду першої інстанції і вказана сума неправомірної вигоди. Загальна сума хабарів у цих справах перевищила 72 млн грн. При цьому загалом було присуджено у першій інстанції трохи більше 36 млн грн штрафів у справах, що стосуються корупції (і які «закінчилися» штрафами).

Отже, розслідування корупційних правопорушень триває, проте часто ефект від виявлення таких корупційних вчинків суттєво менший, ніж очікує того суспільство. Більше того, дослідження підтвердило, що високий рівень хабара може бути все одно вигідний своєму отримувачу навіть після сплати ним штрафних санкцій, присуджених судом. Всі ці факти підкреслюють потребу збалансованого, дієвого і системного покарання кримінальних правопорушень у питаннях корупційних вчинків і запит на судову реформу. А це, в свою чергу, збільшує очікування від новоствореного Вищого антикорупційного суду.

Автор тексту: Анастасія Мазурок, керівниця відділу моніторингу і оцінки ТІ Україна

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(235) "Більше 60% справ, по яких є судові рішення, покривають злочини з отримання неправомірної вигоди на загальну суму, меншу за 10 000 грн." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Більше 60% справ, по яких є судові рішення, покривають злочини з отримання неправомірної вигоди на загальну суму, меншу за 10 000 грн.