27 липня Верховна Рада погодила призначення народного депутата від «Слуги народу» Андрія Костіна на посаду Генерального прокурора України . «За» проголосували 299 нардепів.

Раніше Рада звільнила екскерівницю Генпрокуратури Ірину Венедіктову з посади. Замість неї Володимир Зеленський призначив тимчасово виконувати обов’язки Олексія Симоненка, заступника ОГП. Він має сумнівну репутацію і політичну заангажованість. 

Однак тепер Офіс генерального прокурора очолить знову політик, до якого є питання. 

Костін подавав свою кандидатуру на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але вибув на етапі перевірки доброчесності. Він мав невідповідності у деклараціях, підозрювався у політичній упередженості і можливому непотизмі. Не тільки комісія, а й громадські організації вважали Костіна негідним очолити САП.

Також Костін був головою комітету Верховної Ради з питань правової політики. Під час роботи на цій посаді він зокрема займався судовою реформою. 

Замість Андрія Костіна цей Комітет має очолити людина, чию кандидатуру подасть депутатська фракція, а Погоджувальна рада схвалить. Потім на пленарному засіданні голову оберуть відкритим  поіменним голосуванням.

Що робитиме Костін?

На плечі нового Генпрокурора лягає низка зобов’язань, особливо з урахуванням воєнних реалій. Він буде брати участь у процесі конфіскації російських активів, супроводжувати  розслідування, які стосуються  воєнних злочинів, організовувати діяльність прокуратур та представляти їх у зносинах з іншими органами державної влади та місцевого самоврядування. 

Також генпрокурор виконує обов’язки керівника САП за його відсутності. Наприклад, підписує підозри спеціальним суб’єктам: адвокатам, суддям, нардепам тощо. Водночас, тільки генпрокурор може реєструвати кримінальні провадження щодо народних депутатів. Враховуючи політичну приналежність Костіна, це може стати викликом — або для нього особисто, або для системи. Так, ексгенпрокурорка у свій час затягнула підписання підозри колишньому нардепу від Слуги народу Юрченку. 

Крім цього, детективи НАБУ і прокурори САП повинні узгоджувати з генпрокурором затримання, обрання певних запобіжних заходів і окремі слідчі дії, якщо у корупційному злочині підозрюється народний депутат. 

Зрештою, перший очевидний тест нового лідера ОГП — оперативно призначити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка.

Посада Генерального прокурора в Україні залишається політичною і буде такою, доки за політичної волі Президента парламент не змінить Конституцію. Необхідно запровадити відкритий конкурс і додати до вимог відсутність політичної складової. Тоді наша держава матиме більше шансів отримати незалежного професійного очільника ОГП, який буде займатися основною роботою, а не грати в політичні ігри чи допомагати отримувати політичні дивіденди перед виборами. І буде дійсно незалежним.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(262) "Перший очевидний тест нового лідера ОГП — оперативно призначити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Перший очевидний тест нового лідера ОГП — оперативно призначити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка.