Для багатьох з нас цей рік став викликом. Справжнім. Не таким, про які пишуть в мотиваційних книгах і розповідають з екранів коучі. Так, події 2020-го, в тому числі в українській політиці, часто засмучували й не тільки нас. 

Але нам також є що згадати! Гоу пригадаємо основні досягнення ТІ Україна у 2020-му.

  1. Запустили напрямок з моніторингу управління державного майна. Активно сприяли налагодженню процесів у Фонді державного майна та підтримували прозорі продажі та оренду держмайна. Зокрема одними з найбільш знакових подій були: продаж готелю “Дніпро” та початок демонополізації спиртової галузі.
  2. Створили аналітичний інструмент “Закупівлі Prozorro для боротьби з COVID-19”, який дозволяє у декілька кліків знайти всю потрібну інформацію про закупівлі для боротьби з коронавірусом. Також наші аналітики регулярно моніторили ковідні закупівлі від початку пандемії та оформлювали це в окремі матеріали.
  3. Запустили платформу прозорості та підзвітності місцевої влади від Прозорих міст. Тепер представники ГО та кожен житель міста можуть оцінювати прозорість та підзвітність місцевої влади у 14 основних сферах діяльності, залишати відгуки щодо підзвітності, а влада — на них реагувати у форматі публічного діалогу. Відгуки враховуватимуться при формуванні Рейтингу підзвітності 50 українських міст. Якщо ви ще не спробували — саме час: https://transparentcities.in.ua/
  4. Створили крутий проєкт спільно з НУШ — “Що купує твоя школа”. На онлайн-мапі закупівель тепер видно, скільки, яких і на яку суму тендерів провела школа чи дитячий садочок: https://nus.org.ua/what-your-school-buys/ 
  5. В рамках проєкту з моніторингу Вищого антикорупційного суду проаналізували процесуальні та процедурні аспекти роботи суду та визначили певні закономірності його діяльності. За пів року наші юристи промоніторили хід розгляду у ВАКС 68 проваджень. Крім того, ми допомагали інституції працювати з комунікаціями, аналізували їх та давали рекомендації з покращення. 
  6. Оперативно аналізували нові законопроєкти, які заходили в парламент — плюси та мінуси таких документів описали у майже 2 десятках юридичних аналізів. Також випустили 8 антикорупційних інструкцій про те, як кожному з нас уникати Корапторів — наприклад, отримувати водійське посвідчення без хабаря, моніторити закупівлі свого університету тощо. 
  7. Активно й оперативно аналізували рішення Конституційного Суду, законопроєкти і висновки Венеційської комісії під час кризи конституційного правосуддя — на цю тему за останні два місяці вийшло 11 матеріалів, на які орієнтувалися журналісти та експерти.
  8. Розпочали міжнародний проєкт з Угорщиною, Польщею та Чехією, який полягає в обміні досвідом у системах закупівель та їх громадському моніторингу. Основна мета такої співпраці — щоб країни “підгледіли” одна в одної цікаві ініціативи і запровадили їх у себе. З українського досвіду європейці прагнуть перейняти наші способи залучення громадськості до моніторингу публічних закупівель.
  9. Комплексно проаналізували спроможність антикорупційної інфраструктури України: діяльність НАБУ, НАЗК, АРМА, САП і ВАКС. Оцінки, висновки та рекомендації по кожному органу виклали у нашому великому дослідженні: https://bit.ly/doslidzhennya_NSD
  10. Активно долучались до створення Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки. На сьогодні її вже ухвалив Кабмін, а Верховна Рада ухвалила у першому читанні.  Антикорстратегія — це дороговказ для продуктивної роботи в антикорупції, ми 3 роки жили без такого документу.
  11. Допомогли відібрати прокурорів САП. Виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик був у Комісії з їх відбору.
  12. DOZORRO перевірили 8266 тендерів на наявність порушень, направили 6835 листів замовникам і держорганам, провели 15 навчань із аналітичних інструментів, випустили 5 великих досліджень.

 

Як бачимо, є що відзначати. 

Дякуємо усім, хто причетний до цих важливих подій і makes it happen. Як і в будь-якій справі, ми чітко розуміємо, що головне — це команда, яка з тобою втілює зміни й рухає країну в краще майбутнє. А нам з такою командою пощастило.

Сподіваємось, у 2021 на шляху до реалізації планів не виникне ніяких пандемій, вулканів чи Корапторів! 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(288) "Як і в будь-якій справі, ми чітко розуміємо, що головне — це команда, яка з тобою втілює зміни й рухає країну в краще майбутнє. А нам з такою командою пощастило." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Як і в будь-якій справі, ми чітко розуміємо, що головне — це команда, яка з тобою втілює зміни й рухає країну в краще майбутнє. А нам з такою командою пощастило.